eur:
393.85
usd:
367.97
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A britek "fülön csípik" a nemtetsző fiatalokat

A közeli szórakozóhelyről jövet az ablaka alatt hangoskodnak a fiatalok? Rendszeresen megdobálják a kutyáját vagy macskáját? Vagy elijesztik vevőit a bolt előtt ácsorogva? Nagy-Britanniában már megtalálták a megoldást: a tinédzser-riasztó készülék a felnőttek számára nem hallható, magas frekvenciájú hanggal üldözi el a 20 évnél fiatalabbakat.

A készülék kívülről egy egyszerű, fekete, falra szerelhető doboz, de ha bekapcsolják, akkor a belsejéből olyan éles hang árad, amit a tizenévesek hosszabb távon képtelenek elviselni.

Mivel az öregedéssel együtt az emberek hallása is romlik, és először a magas hangokat észlelő képesség vész el, a felnőttek túlnyomó többsége mindebből semmit nem érzékel.

A tinédzser-riasztó ötletgazdája Howard Stapleton volt, aki megunta, hogy a tizenévesek mindig a boltja előtt gyülekeznek.

A férfi saját gyerekeit használta kísérleti alanyként, és addig módosítgatta a hangmagasságot, amíg elérte, hogy négy gyermekét őrületbe kergesse a hang, miközben ő és menyasszonya semmit nem hallott.

Nagy-Britanniában már több helyi rendőrség és önkormányzat is jóváhagyta az eszköz alkalmazását, és úgy tervezik, hogy fel is szerelik a fekete dobozokat a legproblémásabb helyekre.

A tinédzser-riasztó azonban nem olcsó mulatság, a hangja miatt "szúnyognak" is becézett készülékért 622 fontot, azaz több mint 220 ezer forintot kérnek.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×