eur:
397.07
usd:
356.56
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin
Nyitókép: YouTube/Orbán Viktor

Létkérdésnek nevezte az egységes piacot és a piacképes termékek magyarországi előállítását a kormányfő - a nap hírei

Kiegészítő tranzakciós illetéket is kell fizetni a pénznem-váltásos ügyleteknél. A Hamász libanoni vezetője is meghalt az izraeli támadásokban.

Stabilnak nevezte az ország pénzügyi helyzetét napirend előtti felszólalásában a kormányfő. Orbán Viktor közölte, már a jövő évi költségvetési tervezetben benne lesznek a gazdasági semlegességet célzó akcióterv első intézkedései. Azt hangsúlyozta, hogy egymásra épülő iparpolitikai, vállalkozásfejlesztési és pénzügyi csomagokat nyújtanak be, ebben benne lesz a többi között a 13. havi nyugdíj állandósítása, a családi adókedvezmény megduplázása, a tőkejutattási programok a kis és közepes vállalkozások számára, és a munkáshitel bevezetése is. A kormányfő úgy vélte, gazdasági semlegesség nélkül akkor maradhat fenn a nemzetgazdaság, és az állam, ha sikerül piacképes termékeket előállítani.

Kifogásolták és hiányosnak tartották a miniszterelnök beszédét a parlamenti ellenzéki pártok. A jobbikos Lukács László György szerint Orbán Viktor terve nem tartalmazta azt, hogy az emberek hogyan tudnak alkalmazkodni a változásokhoz. Az MSZP-s Komjáthi Imre úgy vélte: a szakmunkáshitelt össze kellene kötni egy új bérlakás-programmal. Az LMP-s Ungár Péter kiemelte, hogy az ország alapvető orientációja emiatt nem változhat meg a gazdasági semlegességgel. Toroczkai László, a Mi Hazánk frakcióvezetője úgy vélte: Magyarország az egész világgal szemben áll. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke pedig hazaárulásról beszélt, amíg meg nem vonták tőle a szót.

94,5 tonnáról 110 tonnára emelte az aranytartalékot a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank szerint az aranytartalék növelését támogatta, hogy tovább erősödtek azok a folyamatok, amelyek az utóbbi években az arany szerepének felértékelődéséhez vezettek.

A tervek szerint november közepén kezdi el tárgyalni a jövő évi költségvetés tervezetét a parlament és azt előreláthatóan december közepén hagyják jóvá – közölte az Országgyűlés elnöke. Kövér László az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, reményei szerint még karácsony előtt elfogadják az új büdzsét.

Október 1-jétől kiegészítő, 0,45 százalékos tranzakciós illetéket is kell fizetni a pénznem-váltásos ügyletek után – írja a Bank360.hu. A Jobbik sürgeti, hogy a pénzintézeti alapműveletek az átlagbér mértékéig legyenek ingyenesek.

Átfogó stratégiai együttműködési program indul a Kongói Demokratikus Köztársasággal – jelentette be Orbán Viktor kormányfő, miután Budapesten tárgyalt az afrikai ország elnökével. A miniszterelnök a magyar-kongói együttműködés gazdasági zászlóshajójaként emelte ki azt a 600 millió dolláros, magyar vezetésű és részben magyar finanszírozású út- és hídépítési beruházást, amely Kongót köti majd össze Zambiával.

Csaknem 42 milliárd forintból fejleszti hálózatát az OPUS TITÁSZ 2026-ig a tiszántúli vármegyékben - jelentette be a cég vezérigazgató-helyettese. A beruházási költség felét, mintegy 21 milliárd forintot a Széchenyi Terv Plusz programból, a magyar kormány és az Európai Unió biztosítja.

Holnaptól Kiss Ambrus eddigi általános főpolgármester-helyettes a főpolgármesteri hivatal főigazgatójaként dolgozik tovább, miután nem jött létre megállapodás a főpolgármester-helyettes személyéről a pénteki alakuló ülés előtt. A főpolgármester az InfoRádiónak azt hangsúlyozta: semmi nem változik, a hatáskör ugyanaz marad.

Újra megjelent a madárinfluenza vírusa a vadon élő madarakban - közölte a Nébih. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma Hajdú-Bihar és Fejér vármegyében elhullott nyári ludakból a H5N1 altípust mutatta ki.

Az új ukrán külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter Budapesten. A magyar külügyi tárcavezető közölte, arra kérte Andrij Szibihát, hogy Kijev tartózkodjon az olyan, egyoldalú lépésektől, amelyek veszélybe sodorják Magyarország energiaellátását. Emellett Magyarország elvárja Kijevtől a magyar nemzeti közösség jogainak helyreállítását.

A Hamász libanoni vezetője is meghalt a Bejrút központjára mért izraeli légicsapásokban. Ezt a palesztin szervezet is megerősítette. Az izraeli haderő most először vette célba Libanon fővárosát. Eközben Irán közölte, nem vezényel harcosokat Libanonba vagy a Gázai övezetbe. Németország pedig megkezdi nagyjából 1.800 regisztrált állampolgárának kimenekítését Libanonból.

Hamarosan kezdődik a Hezbollah elleni háború következő szakasza – közölte az izraeli védelmi miniszter. Joáv Galant szerint a libanoni síita szervezet elleni, várhatóan szárazföldi offenzíva lehetővé teszi az észak-izraeliek hazaköltözését.

Folyamatosan emelkedik a majomhimlős esetek száma Afrikában, már a nyugat-afrikai Guineából is jelentettek egy halálesetet. Az Egészségügyi Világszervezet azt közölte: a legsúlyosabban érintett ország továbbra is a Kongói Demokratikus Köztársaság, ott regisztrálták a 6.600 eset 85 százalékát.

Csaknem 100 ezer elektromos autóját hívja vissza a Magyarországon is gyárépítésre készülő kínai BYD – írja a CNN. Az eddigi információk szerint a 2022 novembere és 2023 decembere között gyártott Dolphin és a Yuan Plus típusú kocsijaik kormányvezérlő egységével van olyan gond, ami tűzveszélyes.

Sztrájk bénítja meg kedden Belgium két fő repülőterét. A repülőtereket üzemeltető társaságok azt közölték, hogy a zaventemi és a charleroi-i repülőtér szinte összes járatát törlik.

Csaknem kétszeresére gyorsult az óceánok felmelegedésének üteme 2005 óta - derül ki az Európai Unió éghajlatváltozási jelentéséből. Ennek következtében gyakoribbá válnak a pusztító viharok, amelyek súlyos árvizeket idéznek elő a szárazföldön. 2023-ban a tengerfelszín 22 százalékán fordult elő legalább egyszer szélsőséges hőhullám.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×