eur:
397.21
usd:
356.16
bux:
73896.18
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos
Nyitókép: Pexels.com

Ismét felütötte a fejét a rettegett kór Magyarországon

A vadmadarak közvetítésével az ország bármely pontján megjelenhet a madárinfluenza.

A magas patogenitású madárinfluenza vírus H5N1 altípusát mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Hajdú-Bihar és Fejér vármegyében elhullott nyári ludakból. A vírus újbóli megjelenése miatt a hatóság hangsúlyozza a járványvédelmi intézkedések szigorú és következetes betartásának fontosságát.

A Nébih laboratóriuma a magas patogenitású madárinfluenzát két Hajdú-Bihar vármegyei és egy Fejér vármegyei elhullott nyári lúdból mutatta ki. Ebből is látható, hogy a vadmadarak közvetítésével az ország bármely pontján megjelenhet a vírus, így a járványügyi fegyelem továbbra is országszerte kiemelt fontosságú.

A Nébih felhívja az állattartók figyelmét, hogy egy újabb madárinfluenza járvány megelőzése érdekében mindent meg kell tenni. A járványvédelmi minimumfeltételekről szóló 3/2017-es országos főállatorvosi határozat továbbra is érvényben van. Az abban leírtak betartása minden baromfitartó számára kötelező. Ennek értelmében a baromfikat zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt és az állatok almozására használt anyagokat is zárt helyen kell tárolni. A vírus vadon élő madárról baromfira történő terjedésének elkerülése érdekében kiemelt jelentőségű a szárnyasok és vadon élő madarak találkozási lehetőségének minimálisra csökkentése.

A járványvédelmi minimumfeltételek és további hasznos információk elérhetőek a Nébih tematikus honlapján.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Egy hónapos mélypontról fordul vissza a forint

Egy hónapos mélypontról fordul vissza a forint

Egészen a 397 környékéig gyengült a forint az euróval szemben múlt héten a gyenge európai makroadatokra, kora délelőtt pedig havi mélypontját is átvitte a váltás. Kora délután augusztus óta nem látott szinten is járt az árfolyam. Fontos makroközlések a héten is jönnek, így a devizapiacon is lehetnek komoly mozgások. A devizapiacok és a magyar gazdaság kilátásairól részletesen szó lesz a Portfolio szakmai konferenciáján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×