eur:
397.22
usd:
356.74
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin
Lángok előtt izraeli zászló leng a libanoni határ térségében fekvő Szafed térségében 2024. június 12-én, miután a Hezbollah radikális libanoni síita szervezet több mint százhatvan rakétát lőtt ki Észak-Izraelre. Előzőleg Izrael légicsapással megölte a Hezbollah Nászr egységének parancsnokát és három harcostársát Dél-Libanonban.
Nyitókép: MTI/AP/Leo Correa

Az izraeli hatóságok már műveleti zónává nyilvánítottak három, a határ izraeli oldalán fekvő települést.

Minden készen áll, Izrael és Washington is rábólintott a libanoni támadásra.

Az izraeli katonai vezetés és az Egyesült Államok is rábólintott az IDF hamarosan meginduló libanoni offenzívájára - közölte a Times of Israel. Washingtonnak komoly feltételei voltak az akcióval kapcsolatban.

Ori Gordin vezérőrnagy, az Északi Parancsnokság vezetője elfogadta a Libanon déli része ellen irányuló haditervet. A rendelkezésre álló információk alapján az akciót a 36. 91. és 98. hadosztályok fogják megindítani - írja a Portfolio.

Washington és Jeruzsálem között órák óta égnek a telefonvonalak. Az Egyesült Államok elérte azt, hogy Izrael a korábbiakkal ellentétben ne szállja meg tartósan Libanon déli részét, és vonuljanak vissza az országból a kritikus katonai infrastruktúra megsemmisítése után. Joe Biden amerikai elnök aggodalmát fejezte ki az eszkaláció veszélye szerint, ugyanakkor a legtöbb forrás arra enged következtetni, hogy amennyiben Irán támadást indít Izrael ellen, úgy az amerikaiak a zsidó állam védelmére fognak kelni.

Törökország ugyanakkor azt követeli az ENSZ-től, hogy akár erővel is akadályozzák meg Izrael terveit, ha a Biztonsági Tanács önmagában erre képtelen. Ankara az iszlámhívő államoktól azt kérte, vessenek ki szankciókat Izraelre, illetve szakítsák meg Jeruzsálemmel a még fennálló diplomáciai kapcsolatokat. Annak az esélye, hogy az ENSZ fegyverrel akadályozza meg

Az már péntek éjszaka valószínű volt, hogy az IDF napokon belül megtámadja a libanoni siíta Hezbollahot, most azonban nagyon úgy néz ki, hogy a következő órákban meg is fog indulni az akció.

Az izraeli hatóságok magyar idő szerint este nyolc órakor műveleti zónává nyilvánítottak három, a határ izraeli oldalán fekvő települést.

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 30. 20:11
×
×
×
×