eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
Business partner handshake after the meeting. Financial and investment cooperation.
Nyitókép: Wasan Tita/Getty Images

Októberig nem vehetik át hivatalukat az új polgármesterek, a távozók pedig nem szórhatják a pénzt

Hiába választottak a településeken új polgármestert, októberig a jelenlegi városvezető viszi az ügyeket. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke szerint a törvény a költségvetési keret betartására kötelezi az ősszel távozó polgármestereket, képviselőket.

A 2019 októberében, illetve az időközi választásokon megválasztott képviselők és polgármesterek megbízatása az Alaptörvény értelmében októberig tart, a helyi önkormányzatok és nemzetiségi önkormányzatok alakuló üléseit 2024. október elseje után tizenöt napon belül kell összehívni. A június 9-én megválasztott polgármesterek is csak októberben léphetnek hivatalba, kivéve azokon a településeken, amelyeknek nem volt polgármesterük. Ezeken a településeken a vasárnap megválasztott polgármester az eredmény jogerőre emelkedését és a megbízólevél átvételét követően azonnal hivatalba lép.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke az InfoRádióban elmondta: váltás esetén a polgármesterek közötti átadás-átvételnek október elsejétől kell megvalósulnia, amely után az új képviselő-testület alakuló ülését is meg lehet már tartani. A megválasztott polgármestereknek, önkormányzati képviselőknek pedig esküt kell tenniük, illetve meg kell határozniuk a szervezeti és működési szabályzatot.

Schmidt Jenő hangsúlyozta: egészen addig a jelenlegi polgármesterek és képviselők döntenek az adott település ügyeiről, a közeljövő feladatairól. Kiemelte, hogy a jogszabály szerint az önkormányzatok nem léphetik túl a meghatározott költségvetési keretet, illetve nem hozhatnak a következő éveket döntően befolyásoló döntéseket sem, vagyis megfogalmazása szerint

nincs alapjuk azoknak a félelmeknek, melyek szerint a távozó településvezetők pénzszórásba kezdhetnek.

A TÖOSZ elnöke hozzátette: törvényi előírás van arra is, ha a választáson alulmaradó polgármester nem akarja ellátni a hivatalát az októberig hátralévő időben. Ebben az esetben a helyi önkormányzat jegyzője, vagy ha ő nem vállalja, akkor egy kormánymegbízott válik az ügyvivővé, neki kell aláírnia a határozatokat is a polgármester helyett.

Schmidt Jenő úgy véli, a két-három hónapos köztes idő éppen elég arra, hogy minden folyamatban lévő ügyet le lehessen zárni vagy át lehessen adni a következő polgármesternek. Mint fogalmazott, „nagy probléma nem lehet”, október elsejétől minden gond nélkül végbemehet az átadás-átvétel az érintett településeken.

Ugyanakkor azokon a helyeken is lesz teendő október elsején, ahol újraválasztották az eddigi polgármestert.

Az adott ciklust ugyanis le kell zárni, az illetékeseknek beszámolókat kell készíteniük

– akkor is, ha az összes eddigi képviselő újra bizalmat kapott a választópolgároktól, és változatlan összetételben folytathatja működését a testület. Ebben az esetben is új szervezeti és működési szabályzatot kell alkotni, ami mindenhol kötelező. Az új képviselő-testület csak ennek meglétével válik határozatképessé.

A kerületek, települések, városok lakói tehát szeptember végéig még a csaknem öt éve megválasztott polgármesterükhöz, illetve helyi képviselőjükhöz fordulhatnak kérdéseikkel, problémáikkal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát - Háborús híreink szombaton

Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát - Háborús híreink szombaton

Péntekről szombatra virradó éjjel telefonon beszélt egymással Donald Trump republikánus elnökjelölt, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, és amelyről Trump azt kommunikálta, hogy gyors békét fog teremteni Ukrajnában. Zelenszkij erről nem tett említést, arról viszont igen, hogy megállapodtak egy személyes találkozóban, amelyen majd a tartós béke lehetőségeit egyeztetik. Közben az éjjel az oroszok ismét támadták az ukrán energetikai infrastruktúrát, és az is kiszivárgott, hogy az amerikai Patriot rakétarendszer rakétagyártásának felpörgetése akadályokba fog ütközni Japánban, mert egy kritikus fontosságú alkatrészből hiány van. Friss híreink a háborúról szombaton.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×