eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
A mans shadow touches the shadow of a girl
Nyitókép: tzahiV/Getty Images

Győrben lesújtott a három csapás szabálya, életfogytiglant kapott egy pedofil

Mivel az elkövetőt hasonló bűncselekmények miatt korábban már kétszer is elítélték, a mostani eset után lehetett alkalmazni a három csapás szabályát – mondta az InfoRádióban a Győri Fellebbviteli Főügyészség szóvivője. Takácsné Karácsony Anikó hozzátette: legkorábban 25 év múlva lehetne feltételesen szabadságra bocsátani a többszörös visszaeső bűnözőt.

A „három csapás” alkalmazásával ítélték életfogytig tartó szabadságvesztésre – többszörös erőszakos visszaesőként – azt a férfit, aki szexuális bűncselekményt követett el egy gyermek sérelmére. A vádlott 2022 májusában jutalmat ígérve csábította a lakhelyére a buszmegállóban várakozó 11 éves kisfiút, majd szexuális cselekményt végzett, illetve végeztetett vele.

Amikor a gyermek segítségért kiabált, a férfi bántalmazni kezdte és megfenyegette. A Győri Fellebbviteli Főügyészség közleménye szerint a vádlott pornográf videót is mutatott a telefonján a kisfiúnak, és felszólította, hogy csinálja azt, amit lát. Végül hajnalban elengedte a gyermeket, aki később bement az iskolába, és onnan értesítették a rendőrséget a történtekről.

A Győri Fellebbviteli Főügyészség szóvivője az InfoRádióban elmondta: a Győri Törvényszék első fokon szexuális erőszak bűntette miatt életfogytig tartó szabadságvesztést, valamint tíz év közügyektől való eltiltást szabott ki a vádlottra. Továbbá végleges hatállyal eltiltotta bármely olyan foglalkozás gyakorlásától, amelynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személlyel kerülne kapcsolatba. A feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját harminc évben határozta meg a törvényszék.

Fellebbezett az elkövető, aki mindent tagadott

Takácsné Karácsony Anikó hozzátette: a vádlott az eljárás során tagadta a bűncselekmény elkövetését, nem fogadta el az ítéletet, amely ellen a védőjével együtt fellebbezett. A Győri Ítélőtábla a május 15-én kihirdetett határozatában egyetértett a főügyészség álláspontjával, amely szerint a férfi bűnös, vagyis törvényes az életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabása. A Győri Ítélőtábla

a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját 25 évben határozta meg.

A szóvivő kifejtette: a férfi által elkövetett cselekmény személy elleni erőszakos bűncselekménynek minősül. Mivel hasonló bűncselekmények miatt korábban már kétszer is elítélték, a mostani eset után lehetett alkalmazni a „három csapás” szabályát. „A törvény értelmében kötelező vele szemben az életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabása, és legkorábban 25 év múlva szabadulhat” – magyarázta Takácsné Karácsony Anikó.

Mint mondta, beszámítják az előzetes fogva tartásban töltött időt is, hiszen a férfit azonnal őrizetbe vették a legutóbbi esetet követően, vagyis 2022. május 17. óta letartóztatásban volt.

Mivel az elkövető többszörös erőszakos visszaeső, a szóvivő tájékoztatása szerint

a törvény nem adott mérlegelési lehetőséget abban, hogy esetleg enyhébb ítéletet hozzanak az életfogytig tartó szabadságvesztéshez képest.

Hozzátette: a feltételes szabadságra bocsátás ugyanakkor nem kizárt az ő esetében. A törvény értelmében legkorábban 25, legkésőbb 40 év múlva lehet az adott elkövetőt feltételesen szabadságra bocsátani ilyen esetekben, tehát a férfi a legenyhébb büntetést kapta, ami „ilyen múlttal és ezért a cselekményért járhat”.

A feltételes szabadságra bocsátás ugyanakkor 25 év után sem kötelező, Takácsné Karácsony Anikó elmondása szerint akkor kell majd megvizsgálni egy külön eljárás keretében, hogy adott esetben jó magaviselet miatt szabadon engedhető-e a férfi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert

A Nemzeti Választási Bizottság péntek este jókora késéssel megkezdte nyilvános ülésén kihirdették az újraszámlálás végeredményét, és arról is döntöttek, hogy a IV. és VII. kerületekben - ahol kiugróan magas volt az érvénytelen szavazatok aránya - nem lesz új választás. E kerületekben Szentkirályi Alexandra nevének túl vékony áthúzása okozhatott problémát a voksoláskor Vitézy Dávid fellebbezése szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

A Fitch Ratings pénteken megjelent késő esti döntésében megerősítette Magyarország BBB kategóriájú adósbesorolását és a hozzá rendelt negatív kilátás is maradt. Részletes indoklásukban a hitelminősítő elemzői kitérnek arra, hogy a kormány a közeljövőben a költségvetést stabilizáló újabb intézkedéscsomagról dönthet, azonban a 2026 tavaszán esedékes parlamenti választások miatt kiadási kockázatokat lát a költségvetésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×