eur:
389.48
usd:
359.03
bux:
67906.51
2024. június 2. vasárnap Anita, Kármen
A mans shadow touches the shadow of a girl
Nyitókép: tzahiV/Getty Images

Győrben lesújtott a három csapás szabálya, életfogytiglant kapott egy pedofil

Mivel az elkövetőt hasonló bűncselekmények miatt korábban már kétszer is elítélték, a mostani eset után lehetett alkalmazni a három csapás szabályát – mondta az InfoRádióban a Győri Fellebbviteli Főügyészség szóvivője. Takácsné Karácsony Anikó hozzátette: legkorábban 25 év múlva lehetne feltételesen szabadságra bocsátani a többszörös visszaeső bűnözőt.

A „három csapás” alkalmazásával ítélték életfogytig tartó szabadságvesztésre – többszörös erőszakos visszaesőként – azt a férfit, aki szexuális bűncselekményt követett el egy gyermek sérelmére. A vádlott 2022 májusában jutalmat ígérve csábította a lakhelyére a buszmegállóban várakozó 11 éves kisfiút, majd szexuális cselekményt végzett, illetve végeztetett vele.

Amikor a gyermek segítségért kiabált, a férfi bántalmazni kezdte és megfenyegette. A Győri Fellebbviteli Főügyészség közleménye szerint a vádlott pornográf videót is mutatott a telefonján a kisfiúnak, és felszólította, hogy csinálja azt, amit lát. Végül hajnalban elengedte a gyermeket, aki később bement az iskolába, és onnan értesítették a rendőrséget a történtekről.

A Győri Fellebbviteli Főügyészség szóvivője az InfoRádióban elmondta: a Győri Törvényszék első fokon szexuális erőszak bűntette miatt életfogytig tartó szabadságvesztést, valamint tíz év közügyektől való eltiltást szabott ki a vádlottra. Továbbá végleges hatállyal eltiltotta bármely olyan foglalkozás gyakorlásától, amelynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személlyel kerülne kapcsolatba. A feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját harminc évben határozta meg a törvényszék.

Fellebbezett az elkövető, aki mindent tagadott

Takácsné Karácsony Anikó hozzátette: a vádlott az eljárás során tagadta a bűncselekmény elkövetését, nem fogadta el az ítéletet, amely ellen a védőjével együtt fellebbezett. A Győri Ítélőtábla a május 15-én kihirdetett határozatában egyetértett a főügyészség álláspontjával, amely szerint a férfi bűnös, vagyis törvényes az életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabása. A Győri Ítélőtábla

a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját 25 évben határozta meg.

A szóvivő kifejtette: a férfi által elkövetett cselekmény személy elleni erőszakos bűncselekménynek minősül. Mivel hasonló bűncselekmények miatt korábban már kétszer is elítélték, a mostani eset után lehetett alkalmazni a „három csapás” szabályát. „A törvény értelmében kötelező vele szemben az életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabása, és legkorábban 25 év múlva szabadulhat” – magyarázta Takácsné Karácsony Anikó.

Mint mondta, beszámítják az előzetes fogva tartásban töltött időt is, hiszen a férfit azonnal őrizetbe vették a legutóbbi esetet követően, vagyis 2022. május 17. óta letartóztatásban volt.

Mivel az elkövető többszörös erőszakos visszaeső, a szóvivő tájékoztatása szerint

a törvény nem adott mérlegelési lehetőséget abban, hogy esetleg enyhébb ítéletet hozzanak az életfogytig tartó szabadságvesztéshez képest.

Hozzátette: a feltételes szabadságra bocsátás ugyanakkor nem kizárt az ő esetében. A törvény értelmében legkorábban 25, legkésőbb 40 év múlva lehet az adott elkövetőt feltételesen szabadságra bocsátani ilyen esetekben, tehát a férfi a legenyhébb büntetést kapta, ami „ilyen múlttal és ezért a cselekményért járhat”.

A feltételes szabadságra bocsátás ugyanakkor 25 év után sem kötelező, Takácsné Karácsony Anikó elmondása szerint akkor kell majd megvizsgálni egy külön eljárás keretében, hogy adott esetben jó magaviselet miatt szabadon engedhető-e a férfi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A BL legsikeresebb edzője a döntő után: holnap pohár, szivar, ugrálunk és táncolunk

A BL legsikeresebb edzője a döntő után: holnap pohár, szivar, ugrálunk és táncolunk

Carlo Ancelotti szombat este edzőként ötödször is megnyerte a Bajnokok Ligáját. Ez rekord. Mint ahogyan az is, hogy a játékosként szerzett két BEK-elsőséggel hét trófeája van, mindenkinél több az övé. Tavaly szeptemberben úgy tűnt, bajban lehet a Real Madrid. S története egyik legjobb idénye kerekedett a bajokból.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.03. hétfő, 18:00
Deutsch Tamás
a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője, a Fidesz-KDNP EP-listavezetője
Már osztálykirándulások maradnak el – Mégis mi történik?

Már osztálykirándulások maradnak el – Mégis mi történik?

A buszok után idén áprilistól nem az időalapú e-matrica rendszerben, hanem a megtett úttal arányos e-útdíj rendszerben kell fizetni az útdíjat. Ez drasztikus költségnövekedéssel járt, amelynek hatásai szinte azonnal megmutatkoztak. Ide tartozik többek között az, hogy az osztálykirándulásokra sokkal drágábban lehet buszt rendelni, mint korábban és voltak olyan programok, amelyek vagy elmaradtak, vagy lerövidültek emiatt. Többek között erről beszélt a Portfolio Checklist hétvégi különkiadásában Dittel Gábor, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete - NiT Hungary ügyvezető főtitkára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×