eur:
385.6
usd:
355.04
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Pharmacy electric sign meaning that the pharmacy is open
Nyitókép: Luis Cagiao Photography/Getty Images

Gyógyszerészkamara: hibás helyzetértékelésből született rossz válasz az új patikaszabály

Május 6-án lépett életbe az a rendelet, ami szerint a fiókgyógyszertárakban nem szükséges gyógyszerész jelenléte. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint rossz döntés született, a gazdaságos működtetés ugyanis így is lehetetlen marad.

Május 6-án lépett életbe az a rendelet, miszerint a fiókgyógyszertárakban nem szükséges a gyógyszerész fizikai jelenléte, a munkát távfelügyeletben is elláthatja, helyette a szakasszisztens vezeti majd a fiókpatikát.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint az új szabály egy

hibás helyzetértékelésből született rossz válasz,

a jellemzően kistelepüléseken működő fiókgyógyszertáraknak ugyanis elsősorban nem munkaerő-problémái vannak. Hankó Zoltán úgy látja, a valódi gond az, hogy ezeket a kis patikákat nem éri meg fenntartani. Mint fogalmazott, a politikának az volt a deklarált szándéka, hogy a fiókgyógyszertárak bezárását leállítsa, de ez nem oldja meg a problémák forrását, mert az abból fakad, hogy ezek a fiókpatikák olyan 1000-1500 lakosú kis településeken működnek, ahol nincs olyan mennyiségű gyógyszerre és egyéb, ott forgalmazott termékre igény, ami gazdaságos tenné a működtetést.

"Ahhoz, hogy ezeket a fiókgyógyszertárakat hosszú távon meg lehessen menteni, a gazdálkodási problémákat kellene rendbe tenni. Korábban is, az utóbbi időben is folyamatosan jeleztük, hogy ezeknek a fenntartásához valamilyen többletforrás biztosítására van szükség, sőt jeleztük azt is, hogy adott esetben ennek a pluszforrásnak egy meghatározott része akár a gyógyszerpiac, illetve gyógyszerágazati forrásokból is biztosítható lenne. Volt már ilyen" – mondta Hankó Zoltán.

A május 6. óta érvényes szabály szerint ha nincs gyógyszerész a patikában, biztosítani kell, hogy 15 percen belül telefonon elérhető legyen. Friss tapasztalatok még nincsenek az elnök szerint, mert még nyolc napjuk van a gyógyszertáraknak kérvényezni a hatóságnál, hogy a fiókgyógyszertárakban továbbra is gyógyszerész jelenlétét biztosítsák. Ebben az esetben lehetőségük nyílik helyben is gyógyszerkészítésre, illetve a fokozottan ellenőrzött szereknek a forgalmazására, de ezekre eddig sem volt jellemzően igény a fiókgyógyszertárakban.

"Nyolc nappal a rendelet hatályba lépését követően lehetnek először nyitva úgy fiókgyógyszertárak, hogy ott nem lesz gyógyszerész. Az az előírás, hogy ezekben a fiókgyógyszertárakban 15 percen belül biztosítani kell szükség esetén gyógyszerésznek valamilyen konzultációját, de irreális elvárás az, hogy adott esetben egy beteg 15 percet várakozzon, ráadásul a lehetséges problémák jelentős hányada olyan, amelyiknek a felismeréséhez is gyógyszerész végzettségű szakemberre lenne szükség" – vélekedett Hankó Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Putyinnal árazta be a nyugati-európai látogatás jelentőségét a kínai elnök

Putyinnal árazta be a nyugati-európai látogatás jelentőségét a kínai elnök

Csütörtökön vette kezdetét Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök találkozója Pekingben. A kétnapos eseménytől előzetesen a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok erősítését várták a szakértők, miközben a Nyugattal egyre hidegebb a viszonyt ápol mindkét ország. A megbeszélés annak függvényében különösen fontos Európának, hogy Kína államfője éppen egy héttel korábban járt a kontinensen, és nyíltan megmutathatja, hogy az ottani tárgyalások mennyire jártak sikerrel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×