eur:
390.27
usd:
359.54
bux:
73622.19
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Nyitókép: Pixabay

Nem költenek eleget hadügyre a NATO-tagállamok – derül ki egy friss kutatásból

A katonai szövetség előírása szerint a nemzeti össztermék legalább két százalékát haderőfejlesztésre kellene költeniük a tagoknak.

A tagállamok jelentős része továbbra sem éri el a NATO által kitűzött, a GDP két százalékát elérő védelmi kiadásokat – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből.

"Az irányelvet még 2006-ban fogadták el, és bár a NATO-kiadások az elmúlt években növekedtek, a nyugat-európai tagállamok lassabb tempót diktáltak" – mondta az InfoRádióban Sárdi Gergely, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzője. A legutóbbi, júliusi adatok szerint tavaly csak 11 ország érte el vagy haladta meg a 2 százalékos célt, köztük az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, valamint több kelet-európai állam, mint Lengyelország vagy éppen Magyarország. Ezenkívül egy újonnan csatlakozott tagállam, Finnország is haderőfejlesztésre költötte GDP-je két százalékát.

Az elemző elmondta, Svédországnak még nem sikerült teljesítenie a kétszázalékos célt, ugyanakkor idén ez jelentős célkitűzése az országnak. Hozzátette, mindezek ellenére is a svédek a NATO erős középmezőnyében helyezkednek el.

Sárdi Gergely elmondta, Magyarországnak tavaly már sikerült elérnie az előírt két százalékot,

a NATO adatai alapján ez az összeg közel ezer milliárd forint, ami kiemelkedő ráfordítási összeg.

A gazdasági elemző kifejtette: a védelmi kiadásokat dollárban szokták mérni, ezért is fontos vizsgálni, hogy egyes tagállamok vásárlóerő-paritáson mit érnének el. Mint mondta, ha az európai tagállamokat egy blokként kezelnénk, úgy a globális rangsorban harmadikként helyezkednének el az USA és Kína után. Hozzátette, ha minden Európai Uniós tagállam hadügyi fejlesztésekre fordítaná a GDP-je 2 százalékát, úgy képesek lennének a vásárlóerő-paritáson vizsgálva Kínát is megelőzni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

A Ferencváros 5-0-s győzelmet aratott a labdarúgó Bajnokok Ligája 2024–2025-ös selejtezőjének második fordulójában a walesi The New Saints ellen. A visszavágót jövő kedden rendezik, de nagy biztonsággal már kijelenthető: a Fradi ezzel a sikerrel elérte, hogy ősszel valamelyik kupasorozat főtábláján biztosan szerepeljen.

A kőolajtranzit-tilalom miatt akár fel is függeszthetik Ukrajna uniós társulási szerződését

Magyarország és Szlovákia először egy konzultációs eljárás, utána pedig egy választott bíróság döntésében bízhat, ha ismét Ukrajnán keresztül akar kapni orosz kőolajat – mondta az InfoRádióban Tóth Norbert nemzetközi jogász.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×