eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
Patriot föld-levegő rakétarendszert mutatnak be a Varsó-Ramom katonai repülőtéren 2023. április 20-án. A radomi repülőtéren a lengyel katonák a Patriot rakétarendszerek, valamint a Mala Narew és a Pilica légvédelmi rendszerek használatát sajátítják el.
Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Pawel Supernak

Komoly lépést várnak az új NATO-tagállamtól

Növekvőben a nyomás Svédországra és számos uniós országra, hogy küldjenek Patriot légvédelmi rendszert Ukrajnába.

„Van Patriotunk, vannak robotellenes rendszereink. Ki kell vinnünk őket a laktanyáinkból, ahol csak vészhelyzetben léteznek, és Ukrajnába kell küldenünk, ahol dúl a háború‚ – idézte Josep Borrell szavait a svéd Dagens Nyheter. Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője azok után passzolta le a labdát Stockholm felé, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hazája helyzetét Izraelhez hasonlította, amely elsősorban az Egyesült Államoktól és Nagy-Britanniától kapott segítséget az iráni támadások elhárításához, illetve Németország nemrégiben úgy döntött, hogy elküldi egyik Patriot rendszerét Kijevnek -írja az economx.hu.

Mindenkinek mérlegelnie kell, hogy tud-e további légvédelmi rendszereket megspórolni, különösen a Patriotot, mert azonnal szükség van rájuk – mondta Olaf Scholz. A német kancellár szavaira Kaja Kallas reagált, amikor az EU-csúcsra tartva a Dagens Nyheter szerint kijelentette:

„Megnéztük azokat a vezetőket, akiknek van védelmi rendszerük, és kértük, hogy küldjék őket Ukrajnába. Ezt az országok döntik el, de természetesen nagy a nyomás rajtuk. Az ukránok hat Patriot rendszert akarnak, és Európa tudja, hol vannak ezek” – mondta Kaja Kallas.

Az észt kormányfő többek között például Franciaországra, Spanyolországra és Olaszországra gondolt, de Svédországban is elérhető a Patriot rendszer, amelyet 2021-ben adtak át nagy ünnepség keretében a halmstadi légelhárító ezrednek – jegyezte meg a Dagens Nyheter, egyben hozzáfűzte, hogy Ulf Kristersson svéd miniszterelnök részt vesz a brüsszeli csúcson, de egyelőre nem kívánt válaszolni az újságírók kérdéseire.

Pénteken az úgynevezett NATO-Ukrajna Tanács ülésezik, hogy megvitassák a légvédelmet. Jens Stoltenberg főtitkár a találkozó előtt azt mondta , hogy ha a NATO-országoknak választaniuk kell a képességekre vonatkozó követelmények teljesítése és Ukrajna megsegítése között, akkor az üzenet egyértelmű: Küldj többet Ukrajnába – idézte Stoltenberg szavait a svéd portál.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×