eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Sándor-palota által közreadott képen Novák Katalin köztársasági elnök újévi köszöntőjének televíziós felvételén a Sándor-palotában 2023. december 29-én.
Nyitókép: Sándor-palota

Novák Katalin: a békéhez néha le kell mondani valamiről

Örményországnak és Magyarországnak közös üzenete van Európa és a világ számára: közösen szeretnénk kimondani, hogy a keresztény értékrendnek van létjogosultsága - hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök kedden Budapesten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen.

Novák Katalin kedd délelőtt a Magyarországra hivatalos látogatásra érkezett Vahagn Hacsaturjánnal, az Örmény Köztársaság elnökével folytatott megbeszélést, majd mindketten részt vettek az Örmény Állami Pedagógiai Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem együttműködési megállapodásának ünnepélyes aláírásán.

A magyar államfő emlékeztetett: volt olyan időszak a Magyarország és Örményország közötti kapcsolatban, amikor nem működtek a diplomáciai csatornák, de a közelmúltban sikerült a nézeteltéréseken, nehézségeken felülemelkedni.

Kiemelte: a két országot közös gyökereik kötik össze, azok a keresztény alapok, amelyre támaszkodva nekikezdhették kapcsolataikat kiépíteni.

Novák Katalin elmondta: azt szeretnék üzenni a következő generációknak, hogy a magyaroknak és az örményeknek dolguk van egymással, felelősséggel tartoznak egymásért. Hozzátette, nemcsak keresztény gyökereik kötik össze a két országot, hanem az is, hogy közös üzenetük van Európa és a világ számára.

"Közösen szeretnénk kimondani azt, hogy a keresztény értékrendnek van létjogosultsága ma Európában és a világ minden részén, közösen szeretnénk kimondani azt, hogy a keresztény értékekért ki kell állni. Sőt, küzdeni is kell, ha arról van szó" - mutatott rá, hozzáfűzve: közösen szeretnék kimondani, hogy nem a háború, hanem a béke az, amely a hosszú távú megmaradáshoz és boldogsághoz hozzájárulhat.

Novák Katalin kiemelte: ahhoz, hogy ezt a békét megteremthessük közösségeinkben, országainkban, nemzeteink között, fel kell ismerni, hogy ehhez néha mindenkinek le kell mondania valamiről.

A két államfő az aláírási ceremónia után megtekintette az Örményország - VII-XIII. századi örmény templomok falfestményei című fotókiállítást.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×