eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Deutsch Tamás, a FIDESZ-KDNP képviselője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Deutsch Tamás: a „szeretem” Tusk-kormányért mindent megtesz a brüsszeli bürokrácia

Az Európai Unió vezetői azon dolgoznak, hogy máshogy ítéljék meg az új lengyel kormány egyes törvényeit, mint a magyar kormány korábban kifogásolt hasonló intézkedéseit – mondta az InfoRádió Aréna műsorában Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője.

„Ugyanolyan típusú ügyeket nagyon nehéz lesz másképpen megítélni, de már dolgoznak rajta, hogy ugyanolyan ügyet egészen másképpen ítéljenek meg” – válaszolta Deutsch Tamás arra felvetésre, hogy vajon megváltoztatja-e bármely brüsszeli testület munkáját, hozzáállását Lengyelországhoz, hogy már nem a Jog és Igazságosság (PiS) kormányoz.

A Fidesz európai parlamenti delegációvezetője felidézte, hogy Magyarország jogállamiságát illetően Büsszel előzetesen azt ígérte, hogy az általuk kívánt jogszabályok elfogadásának ténye megoldja majd a problémát, hazánk pedig hozzájuthat az uniós forrásokhoz. Majd ezek elfogadása után azt mondták, „na, na, na, várjunk csak egy pillanatot, nézzük már meg, hogy hogyan hatályosulnak, tehát adjunk még időt, hogy a kitárgyalt, általuk megfogalmazott megegyezés a való életben hogyan működik”. „Aztán vártak, vártak és vártak (…), majd az lett a vége, hogy azt mondták, »jó, hát a magyarok szavatartók, úgy működnek a jogszabályok, ahogy azok el lettek fogadva«” – fogalmazott.

Deutsch Tamás szerint nem arról van szó, hogy nem bíznak a magyar hatóságok jogkövető magatartásában, hanem egész egyszerűen arról, hogy mindig azon az állásponton vannak, amivel a saját politikai-hatalmi céljaikat el tudják érni, vagyis nem a következetesség a leggyakrabban tapasztalható jellemvonás a brüsszeli politikában.

Mindeközben Lengyelország esetében az történik, hogy bár egyetlen, a jogállamiságot helyreállító új törvényt nem fogadott még el az új lengyel parlament – vagy ha el is fogadott, egy sem lépett hatályba, mert komoly alkotmányossági kifogása volt hol a köztársasági elnöknek, hol az Alkotmánybíróságnak –, vizsgálják annak lehetőségét, hogy hogyan lehet mégis uniós pénzeket kifizetni, mivel

a Donald Tusk vezette kabinet „egy rendes, nagyon Brüsszel-barát kormány, nem olyan irgum-burgum patrióták és nemzeti elkötelezettségűek”

– vélekedett Deutsch Tamás, megismételve: nagyon nehéz, de a brüsszeli bürokrácia erősen dolgozik rajta, hogy a „szeretem” Tusk-kormányt illetően más döntés szülessen, mint Magyarország esetében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×