eur:
390.79
usd:
365.55
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Freshly cleaned and arranged garlic heads ready for use or sale.
Nyitókép: Alex Lane/Getty Images

Jelentős átalakulás a fokhagymák forgalmazásában

A kínai termékek már régebben visszaszorultak a magyar piacon (az európain ugyanakkor terjednek), de most az európai forrás is változik, ahogy a termék ára is igencsak sokféle az árusítóhelyeken.

Csökken itthon a fokhagymatermesztés és a hazai fokhagyma forgalmazása, mutatják ezt a Központi Statisztikai Hivatal és az Agrárközgazdasági Intézet számai is. Mindemellett ömlik az import a magyar boltokba, piacokra, habár a legutóbbi adatok szerint ennek a mennyisége is visszaesett.

2023. január és július között az előző év azonos időszakához képest Spanyolországból (-70 százalék, 307 tonna), Törökországból (-11 százalék, 149,6 tonna) kevesebb, ugyanakkor Hollandiából (+70 százalék, 123,7 tonna) több fokhagyma érkezett.

Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a fokhagyma szinte folyamatosan jelen volt a kínálatban az idén. A belföldi termesztésű, nagyméretű, 45 mm+ méretkategóriájú fokhagyma ára (1200 forint/kilogramm) megegyezett 2023. 39-42. hetében az előző év azonos időszakának átlagárával. A Spanyolországból származó fokhagyma rövidebb ideig, májusban volt jelen a kínálatban az előző év azonos időszakához hasonló (1200 forint/kilogramm) áron - írta az Agrárszektor.

A Budapesti Nagybani piacon egy kilogramm I. osztályú hazai fokhagyma 1100 és 1300 forint között van, míg a II. osztályú 800 és 950 forint között.

A nagyobb árusítóhelyek közül a portál kiemelte, hogy

  • a Tescoban 1480 forint egy kiló fokhagyma,
  • a Kifli.hu-n 3000 forint a kínai fokhagyma kilója
  • az Auchanban pedig a 3 darabos csomagolt, hazai fokhagyma 550 forint.

Nem csak itthon van csökkenőben a fokhagymatermesztés: a fokhagyma termőterülete tovább csökkent (-15 százalék) az idei szezonban, a legtöbb termelő régiót aszály sújtotta, a termelési költségek 45 százalékkal emelkedtek, növényegészségügyi problémák léptek fel, mindezek a terméshozam 30-40 százalékos csökkenését eredményezhették egy átlagosnak mondható szezonhoz képest.

Sőt, az Eurostat adataiból az is kiderül, hogy

a közösség a harmadik országokat tekintve nettó exportőrről importőrré változott fokhagymából 2023 első hét hónapjában.

Ezt jól alátámasztja az, hogy az EU frissfokhagyma-behozatala 14 százalékkal 40,2 ezer tonnára bővült a jelzett időszakban. Kínából 20 százalékkal több (26,5 ezer tonna) fokhagyma érkezett. Egyiptom a második legjelentősebb beszállító, ahonnan 1 százalékkal több (8,5 ezer tonna) fokhagymát szállítottak az unióba. (Még annak ellenére is előzi Kína Egyiptomot, hogy importvámot kell fizetniük a kereskedőknek, ahogy például az Argentínából fokhagymát szállítóknak is.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Elképesztő negatív áramár született Magyarországon, ami még komoly problémákhoz vezethet

Elképesztő negatív áramár született Magyarországon, ami még komoly problémákhoz vezethet

Minden idők második legalacsonyabb áramára alakult ki ma a magyar áramtőzsdén a holnapi munkaszüneti napra mínusz 108,16 euró/megawattórás szinten, ami a 6000 MW feletti beépített naperőmű kapacitás, a napsütéses idő és a munkaszüneti nap kombinációja mellett született. Ez, és az elmúlt napokban kialakult mínusz 40-60 euró körüli napközbeni árszintek még komoly következményekkel járhatnak a naperőmű piac egyes szereplői, illetve az ipari energiafogyasztók számára is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×