eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Férfi távcsővel az Ínség-sziklán 2018. október 16-án. Délelőtt Budapestnél 49 centiméter volt a Duna vízállása, ez 2 centiméterrel alacsonyabb, mint a valaha mért legkisebb vízszint.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Napok óta látható az aggasztó szikla a Dunában, siessen, aki megbámulná!

Péntek reggel 78 cm volt a Duna vízállása Budapestnél, így továbbra is látni a folyóban az Ínség-sziklát a Gellért-hegy lábánál, a Szabadság-hídtól északra. Ez egy több, kisebb szirtből álló karéj csúcsa, 72-75 centiméteres vízállásnál pedig már az összefüggő karéj is előbukkan. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint ez a jelenség októberben nem rendkívüli, ez ugyanis egy úgynevezett “kisvizes” időszak. A Dunán negatív rekord nincs, a szállodahajók ugyanakkor már nem feltétlenül jutnak el a folyó budapesti szakaszáig.

Ahogy a Duna vízállása a budapesti vízmércén 95 cm-nél alacsonyabb értéket mutat, a közbeszédet azonnal foglalkoztatni kezdi a folyóból a Gellért-hegy lábánál, a Szabadság hídtól 60-70 méterre északra, a meder szélétől nagyjából 5 méterre előbukkanó, úgynevezett Ínség-szikla csúcsa. Ennél még kisebb, körülbelül 72-75 cm körüli vízszintnél már az is látható, hogy nem több kisebb szirtből áll, hanem egy összefüggő karéj.

Bár a rakparton sétálók számára különleges látványnak számít a sziklaképződmény, a megjelenése mégsem rendkívüli: a meleg nyarakat követő alacsonyabb vízállású – vízügyes szaknyelven „kisvizes” – őszi időszakokban a 2000 óta 15 olyan év volt, amikor megmutatta magát, néha több hónapon keresztül is. 2018. október 25-én pedig a vízállás egyenesen negatív rekordot döntött, mindössze 33 cm volt. Ezt követően 2022 augusztusában bukkant ki ismét a szikla.

Budapesten, a Vigadó téri vízmércén a sokéves (1901-2022) átlag vízállás 301 cm. Az elmúlt kilenc hónap alapján 2023 az átlagosnál szárazabb évnek mutatkozik, így nem meglepő a szirt újabb megjelenése.

Az elmúlt csapadékszegény időszak következtében hazai vízfolyásaink egyébként többnyire igen alacsony mederteltségűek. Az így kialakuló vízállás eddig egy folyón, a Szamoson múlta alul a valaha mért legkisebb vízállást (LKV). Az új negatív rekord Csengernél október 10. óta -147 cm.

A Duna és a Tisza hazai szakaszán több helyütt is 20-30 cm-rel megközelítette a jelenleg érvényes LKV-t, de ez ilyenkor a hidrológiai újév előtt (november 1.) pár nappal nem szokatlan. Ezekben a napokban azonban már egy ciklon alakítja kontinensünk időjárását, amely erőteljes melegedést, és helyenként akár kiadós mennyiségű csapadékot is jelenthet. Ennek következtében a Duna és mellékvízfolyásainak jelenlegi stagnáló, enyhén apadó vízjárása enyhén áradó lesz, néhány deciméteres vízszintemelkedés valószínű. A Tisza vízgyűjtőjén várható csapadékmennyiség kevesebb, így a vízszintemelkedés mértéke is kisebb lesz.

Az elkövetkező napokban még negatív rekord közeli (30 cm-en belül) vízállás valószínű az alábbi vízfolyásokon: a Lajtán, a Rába felső szakaszán, a Sión, a Szamoson és a Zagyván Jászteleknél.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×