eur:
388.71
usd:
361.65
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely
Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2023. március 29-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Karácsony Gergely: Ukrajna mellett kiállni meggyőződés, nem kell mérlegelni

A főpolgármester a Városházán az Ukrán Atlétikai Szövetség sportolóit köszöntötte Ukrajna függetlenségének 32. évfordulóján. Jelen volt Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke is.

Közleményük szerint az esemény díszvendégeként érkező Sebastian Coe köszöntötte az ukrán sportolókat, majd átadta a szövetség oklevelét és érmét két ukrán sportolónak, Mahuchikh Yaroslava magasugrónak és Bekh-Romanchuk Marina hármasugrónak a 2023-as Európai Játékokon elért eredményeikért.

Karácsony Gergely köszöntőjében úgy fogalmazott: "minden erőfeszítés, minden sportteljesítmény tiszteletet érdemel, de én el se tudom képzelni, micsoda akaraterő, micsoda - talán nem túlzás - hősiesség szükségeltetik ahhoz, hogy háborús körülmények között tudjanak felkészülni a sportolók egy világversenyre."

Az ukrán csapatnak nemcsak a versenytársakkal, a percekkel és a méterekkel kellett megküzdenie, hanem a hazája ellen indított orosz agresszió következményeivel, fájdalmával, drámájával is - mondta a főpolgármester. Emlékeztetett, Sebastian Coe, aki többször határozottan elítélte az Ukrajna elleni orosz támadást és kiállt a megtámadott ország mellett, egyszer azt mondta: a sport univerzális nyelv, amely hidat épít ember és ember közé.

"Budapest a hidak városa, a szó konkrét és átvitt értelmében is.

Éppen ezért Ukrajna mellett állni számunkra nem mérlegelés kérdése, hanem meggyőződés" - mondta Karácsony Gergely.

"Budapesten nem keverjük össze az áldozatot az agresszorral. Budapest nem veszíti el erkölcsi iránytűjét. És nem veszítjük el a barátainkat sem" - idézték a főpolgármestert a kommünikében.

Az eseményen - amelyen részt vett Natalia Dobrynska olimpiai bajnok, az Ukrán Atlétikai Szövetség alelnöke - beszédet mondott Balog István, Ukrajna Magyarországi Nagykövetségének ideiglenes ügyvivője és Hartyányi Jaroszlava, a Fővárosi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

A rendezvény Magyarországon élő ukrán menekültek kulturális műsorával zárult - írta a Főpolgármesteri Hivatal.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×