eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Üres tanterem a miskolci Herman Ottó Gimnáziumban a pedagógusok egész napos, országos sztrájkjának napján, 2016. április 20-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Vajda János

Totyik Tamás: a pedagógusokról szóló törvénynek a tanárhiány eltakarása a célja

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint a tanárhiány miatt az oktatásban kialakult kedvezőtlen helyzetet tovább súlyosbította az, hogy a kormány még mindig nem tette közzé a tanév rendjét, ami időben tervezhetetlenné teszi az iskolai munkát,.

Április közepére minden évben megjelenik a tanév rendje. A kormány most viszont augusztus végén fogja kiadni a tanév rendjét – mondta el az InfoRádióban a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Totyik Tamás.

"Nem tudom, hogy például egy intézményvezető hogyan fogja tudni tervezni a tanévet, a munkatervet elfogadtatni, amikor augusztus 21-én a kollégáknak be kell menni és a tanévet el kell kezdeni tervezni. Ez egy rendkívül furcsa lépés a kormánytól. Szerintem nem gondolta át normálisan a jogalkotási folyamatot, és ebbe a zsákutcába belefutott most a kormány" – tette hozzá a szakszervezeti vezető.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke ugyanakkor azt is kifejtette, hogy szerinte a kormányt a szünetek átrendezésében egyetlenegy cél vezette, hogy

pénzt tudjon megtakarítani azáltal, hogy a téli időszakban a gyerekek minél tovább otthon legyenek és ne az iskolákat kelljen fűteni.

A felmondani szándékozó pedagógusok száma körül kialakult vitával kapcsolatban Totyik Tamás azt mondta, hogy a pontos számok a jövő év elejére fognak látszani a közvetett adatokból.

"Lesznek menet közben történő felmondások, akik a jogállásváltást következtében nem fogják a jogállást vállalni, ők például december elsején fognak távozni. Igazából a valós adat az én megítélésem szerint majd a jövő évi kompetenciamérés során az intézményvezetői nyilatkozatokból fog kiderülni, ahol be fogják vallani azt, hogy mennyi betöltetlen állás van, mennyi nyugdíjas visszafoglalkoztatott van" – közölte az érdekvédelmi szervezet vezetője, aki arról is beszélt, hogy a pedagógusok jogállásváltásáról szóló törvény az ő meglátása szerint az utolsó betűig azt a célt szolgálja, hogy eltakarja a pedagógushiányt.

"Ha nincs pedagógushiány, akkor mi miatt számít annyira a kormány a nyugdíjas visszafoglalkoztatottakra? Ha nincs pedagógushiány, akkor miért teszik lehetővé azt, hogy képesítés nélküli pedagógusok is taníthassanak az oktatási rendszerben? Ezek mind pontosan azt mutatják, hogy pedagógushiány van és ezeket próbálják eltakarni" – mondta Totyik Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×