eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: YouTube/Magyar Nemzeti Bank

Az infláció jelentős csökkenéséig nincs napirenden az alapkamat jelenlegi szintjének változtatása – jelentette ki a jegybank alelnöke - a nap hírei

A bérek vásárlóértéke 3 százalékkal csökkent a KSH adatai szerint. Egyre több helyen pusztítanak erdőtüzek a Földközi-tenger térségében, amelyet rendkívüli hőség is sújt

Az infláció tartós, jelentős csökkenéséig nincs napirenden az alapkamat jelenlegi szintjének változtatása – jelentette ki a jegybank alelnöke. A Monetáris Tanács nem változtatott az alapkamat 13 százalékos szintjén, de újabb 100 bázisponttal, 15 százalékra csökkentette az egynapos betétek kamatát, és szűkítette a kamatfolyosót. Virág Barnabás alelnök a montáris tanács ülése után azt hangsúlyozta, hogy az árstabilitás elérése érdekében továbbra is a szigorú monetáris kondíciók fenntartása szükséges. Úgy értékelte, hogy az év végére jó eséllyel elérhető a 7 százalék körüli inflációs ráta, de egyre fontosabbnak nevezte, hogy ez a kedvező tendencia 2024-ben is folytatódjon.

Májusban 391.500 forint volt a nettó átlagkereset, a bérek vásárlóértéke 3 százalékkal csökkent a KSH adatai szerint. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 567. 800 forint volt. A reálkereset 3 százalékkal csökkent, a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 21,5 százalékos növekedésével számolva. A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke 310 600 forintot ért el, 16,8 százalékkal felülmúlta az előző év azonos időszakit.

Uniós jogszabályokat sérthet a magyarországi vasúti mellékvonalak bezárása a Közlekedő Tömeg Egyesület szerint. A civilek ezért panaszt tesznek az Európai Bizottság tagállami szabálytalanságokat bejelentő rendszerében. Az egyesület úgy érvel: mellékvonalat bezárni nem a MÁV, hanem a közszolgáltatást megrendelő Építési és Közlekedési Minisztérium tud, ezt pedig új, buszos szolgáltatással szabályosan nyílt pályázat útján lehet helyettesíteni. Ezért felszólították Lázár János minisztert, hogy vonja vissza a korábban bejelentett, jármű- és személyzethiánnyal indokolt 10 vasúti mellékvonal bezárását, a mellékvonalak üzemeltetésére pedig írjon ki nyílt versenypályázatot.

Holnap este nyolc órakor kihirdetik a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, ekkor derül ki, hogy a több mint 126 ezer jelentkező közül kik nyertek felvételt az egyetemekre - mondta a felsőoktatásért felelős államtitkár. Hankó Balázs a Kossuth rádióban kiemelte, hogy tavalyhoz képest 27 százalékkal növekedett a jelentkezők száma, ami szerinte azt jelzi, hogy sikeres a magyar felsőoktatás és minél többen szeretnének ebből a sikerből részesülni". Beszélt arról, hogy a leendő hallgatók sms-ben kapnak majd értesítést arról, hogy felvették-e őket.

A miniszterelnökséget vezető miniszter azt reméli, hogy a novemberi határidőig sikerül megállapodni Brüsszellel az Erasmus-programok kérdéséről. Gulyás Gergely az Inforádió Aréna című műsorában megismételte, hogy a kormány teljesítette az uniós elvárásokat, és most Brüsszelre vár. Úgy fogalmazott: reménykedik abban, hogy a bizottságnak nem célja, hogy a magyar fiatalokat kizárja az európai felsőoktatás jól működő ösztöndíj rendszeréből.

Magyarország a frontországokkal közösen kérte Brüsszelben, hogy az év végig hosszabbítsák meg a szeptember 15-én lejáró ukrán gabonaimport-tilalmat - írta a közösségi oldalán az agrárminiszter. Nagy István szerint továbbra is gondot jelent, hogy a szárazföldi szállítás költségei nagyon magasak, ezért az unió progresszív pénzügyi támogatást nyújthatna ehhez. Így az ukrán gabonát szárazföldi úton is megérné elszállítani az európai kikötőkbe.

Az energiafelhasználás 11,7 százalékos csökkentéséről fogadott el új jogszabályt az Európai Unió Tanácsa. A célt, hogy az 1990-es szinthez képest legalább 55 százalékkal csökkenjen a nettó üvegházhatásúgáz-kibocsátás, a tagállamoknak együttesen 2030-ra kell elérni.

Az ukrán erők továbbra is csapást mérnek az oroszok által megszállt Krím félszigetre és a Krími hídra, hogy megzavarják az ellenséges logisztikát - mondta az ukrán védelmi miniszter a CNN-nek. Volodimir Zelenszkij elnök a múlt héten azt mondta, hogy a Krími híd legitim célpont Ukrajna számára, mert az orosz erők fegyvereket szállítanak rajta. Legutóbb egy héttel ezelőtt érte támadás a hidat.

Egyre több helyen pusztítanak erdőtüzek a Földközi-tenger térségében, amelyet rendkívüli hőség is sújt. A Görögországhoz tartozó Korfu és Ródosz szigetén már több mint 32 ezer embert telepítettek ki, Korfun már hetedik napja égnek a tüzek. Görögország összesen 64 régiójában oltják a tüzeket, amelyeket a folyamatos heves szelek tovább szíthatnak. Erdőtüzek pusztítanak Szicíliában is, ahol vízhiány is nehezíti az emberek életét. Erdőtűz pusztít a dél-törökországi Antalya tartomány egyik népszerű üdülővárosánál, Kemernél. A tűzben már körülbelül 120 hektárnyi erdőterület semmisült meg.

Izraelben 24 órás sztrájkot hirdettek az orvosok az igazságszolgáltatás változásai miatt, az újságok pedig címlapjukon egész oldalas fekete hirdetésekkel jelentek meg. A tiltakozók szerint a tegnap elfogadott igazságügyi változtatások veszélyeztetik a bíróságok függetlenségét. Az orvosok pedig különösen azt kifogásolják, hogy a törvény megszüntette annak lehetőségét, hogy a legfelsőbb bíróság észszerűtlenségre hivatkozva felülbírálhassa a kormányzati beavatkozást az egészségügyi minisztérium munkatársainak döntéseibe.

A Nemzetközi Úszószövetség jóváhagyta a szervezet központjának Budapestre költözését – közölte a külgazdasági és külügyminiszter Fukuokában. Szijjártó Péter elmondta: a kormány kész 15 éven át ingyen biztosítani a helyszínt a Nemzetközi Úszószövetségnek, emellett adókedvezményeket és mentességet nyújt a szervezetnek. A miniszter üdvözölte a döntést, és emlékeztetett, hogy Magyarországon már most is két nemzetközi sportszövetségnek van központja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×