eur:
389.43
usd:
361.95
bux:
68601.74
2024. május 7. kedd Gizella
Nagy István agrárminiszter beszél a magyar ebfajták génmegőrzését szolgáló kutatás genetikai eredményeiről szóló sajtótájékoztatón az Agrárminisztériumban 2023. április 3-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Nagy István a gabonaimport-tilalom meghosszabbítása mellett érvelt

A magyar agrárminiszter a szolidaritási folyosók működésének javítását szorgalmazza és komoly problémának nevezte azt, hogy a kereskedelemben a szárazföldi szállítás költségei nagyon magasak. Nagy István szerint az Európai Uniónak progresszív pénzügyi támogatást kellene biztosítania a szállítási költségekhez és szigorúan ellenőriznie kellene, hogy a mezőgazdasági termékek valóban rászoruló országokba jussanak el.

Nagy István agrárminiszter kedden a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a frontországok agrárminisztereivel közösen azt kérték az Európai Uniótól, hogy hosszabítsák meg a gabonaimport-tilalmat az év végéig.

Magyarország Bulgáriával, Lengyelországgal, Romániával és Szlovákiával együtt fordult az EU-hoz az ügyben. A felsorolt országok azt szeretnék, hogy szeptember 15-e után is érvényben maradjon az ukrán gabona behozatalára vonatkozó tilalom. A múlt héten Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kilátásba helyezte, hogy a határidő lejártával sem nyitja meg a lengyel–ukrán határt a gabonatermékek előtt. Denisz Smihal ukrán miniszterelnök ezt a tervet „barátságtalan és populista” lépésnek nevezte.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök így fogalmazott a kérdést illetően: „Álláspontunk egyértelmű: a szárazföldi export blokkolása szeptember 15-e után, amikor a vonatkozó korlátozások megszűnnek, semmilyen formában sem fogadható el. Minden érdeklődővel tartjuk a kapcsolatot, hogy mindenki számára megfelelő megoldást találjunk”.

Nagy István agrárminiszter keddi posztjában kiemelte: fontos a szolidaritási folyosók működésének javítása és eredeti céljának helyreállítása. Szerinte a legfőbb probléma az, hogy a szárazföldi szállítás költségei nagyon magasak. A tárcavezető meglátása szerint hatékony megoldás lenne, ha az EU a szállítási távolságot figyelembe vevő, progresszív pénzügyi támogatást nyújtana a szállítási költségekhez.

„Ezzel elérhető, hogy az ukrán gabonát szárazföldi úton is megérje elszállítani az európai kikötőkbe, és onnan tovább oda, ahol tényleg szükség van rá”

– fejtette ki Nagy István.

A magyar miniszter úgy véli, az ukrán mezőgazdasági termékeknek vissza kell térniük a hagyományos exportpiacaikhoz és a rászoruló harmadik országokba kell eljuttatni azokat. Hozzátette, hogy emiatt arról is gondoskodni kell, hogy az európai kikötőkhöz kerülő ukrán termékek valóban a fejlődő harmadik országokba jussanak el.

„Ellenkező esetben könnyen olyan helyzet állhat elő, hogy az Ukrajnából érkező termékek Európában maradnak, az Európában megtermelt termények eladhatatlanná válnak, a fejlődő országok pedig Oroszországtól szerzik be szükségleteiket” – zárta bejegyzését a politikus.

Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×