eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Az új izraeli parlament, a kneszet törvényhozói az ülésteremben a hivatali eskütételük után Jeruzsálemben 2019. október 3-án. Az előrehozott választásokat  a szeptember 17-én tartották Izraelben.
Nyitókép: MTI/EPA/Atef Szafadi

A bíróságok miatt sztrájkolnak az orvosok Izraelben

Az izraeli orvosok 24 órás sztrájkba kezdtek, az újságok pedig címlapjukon egész oldalas fekete hirdetésekkel jelentek meg, miután a Benjámin Netanjahu vezette kormány által benyújtott, és a kneszet által hétfőn elfogadott első igazságügyi változtatások sokak szerint veszélyeztetik a bíróságok függetlenségét.

"Fekete nap az izraeli demokrácia számára" - írták az egyik hirdetés feladói, akik magukat aggódó high-tech dolgozóknak nevezték.

Az orvosi kamara közben sztrájkra szólította fel az orvosokat, mert a törvény megszüntette annak lehetőségét, hogy a legfelsőbb bíróság "észszerűtlenségre" hivatkozva felülbírálhassa az esetleges kormányzati beavatkozást az egészségügyi minisztérium munkatársainak döntéseibe.

A 24 órás sztrájk a kamara közlése szerint nem vonatkozik Jeruzsálemre.

A kormány arra akarja kötelezni az orvosokat, hogy térjenek vissza a munkahelyükre.

Izraelben hónapok óta folynak a tüntetések, és a kneszet szavazása után, hétfőn este ismét ezrek vonultak az utcára. A demonstrálók összecsaptak a rendőrséggel.

Az Izraelt hagyományosan támogató Egyesült Államok a szavazás eredményét "sajnálatosnak" nevezte.

A hétfőn elfogadott törvényjavaslat az igazságügyről készített nagyobb javaslatcsomag része. Bírálói szerint a terv aláássa az izraeli demokráciát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×