eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Forrás: YouTube/MNB

MNB: a kormány egyre hatékonyabban csökkenti az inflációt

Ennek megfelelően a monetáris tanács nem is változtatott az alapkamaton. Ugyanakkor újabb 100 bázisponttal csökkenhet az egynapos betéti tenderek kamata.

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáért és pénzügyi stabilitásért felelős alelnöke a kamatdöntő ülést követően az Index.hu-nak azt hangoztatta: további 100 bázisponttal csökkentik az irányadó kamatot, így ez szerdától 15 százalék lesz.

Mint mondta: a monetáris tanács megítélése szerint a gazdasági környezet lehetővé teszi, hogy folytassák a kamatcsökkentési ciklust. Emlékeztetett, a Magyar Nemzeti Bank továbbra is óvatos, fokozatos és kiszámítható lépések mentén halad. Úgy véli, az infláció gyors csökkenésével a reálkamatok már ősszel pozitívvá válhatnak. Így a jegybank folytatja a kamatkörnyezet normalizálását – szögezte le Virág Barnabás.

Az alelnök hozzátéve: az idei év végére az infláció érezhetően 10 százalék alá süllyed várhatóan, miközben a maginfláció is jelentősen csökken. A piaci szolgáltatások éves inflációja 2021 júliusa óta először mérséklődött. Hozzátette, a folyó fizetési mérleg javulásának üteme a vártnál is gyorsabb lehet.

A jegybank szerint a kormányzati intézkedések egyre hatékonyabban csökkentik az inflációt.

Globálisan és azon belül Európában megtörtént az inflációs fordulat, de elhúzódó dezinflációs pályát várnak az MNB elemzői - közöolte Virág Barnabás. Úgy vélte, Magyarországon nem csak az infláció süllyed, hanem havi árszintcsökkenés is zajlik. Emlékeztetett rá: az élelmiszerpiac kiemelten kezelt szektor, amelyben most azt látni, hogy tovább erősödött az élelmiszerárak csökkenése, árszintcsökkenés tapasztalható.

A jegybanki alapkamat alakulása Magyarországon (2004. március 23-2022.szeptember 27.)
A jegybanki alapkamat alakulása Magyarországon (2004. március 23-2022.szeptember 27.)

A gazdaság élénkülése az infláció jelentős csökkenésével az idei év második felében indulhat meg – világított rá Virág Barnabás, hozzátéve, hogy a folyó fizetési mérleg javulásának üteme a vártnál is gyorsabb lehet. A belső keresletről elmondta, hogy az visszafogott, az év hátralévő részében dezinfláló hatással lesz.

A harmadik negyedévben megmozdult valami a magyar gazdaságban, még a vonal alatt vagyunk, de

megindult a gazdasági aktivitás élénkülése.

Az év második felében vonal fölé kerülhet a magyar gazdaság, fokozatos növekedést mutatva. Ezt a folyamatot segíti az infláció csökkenése.

A jegybank alelnöke kiemelte, hogy az infláció csökkenése erős impulzust ad a gazdaságnak és ez a reálbérek növekedésében is látszik. Az energiaárak csökkenése is segített a gazdaság felpörgetésében. Ennek hatására az export az elmúlt hónapokban is stabil maradt. A devizapiacról kifejtette, július elején a feltörekvő piacokon hangulat romlása következett be, ez megerősíti, hogy továbbra is óvatos monetáris politikai döntésekre lesz szükség. A monetáris politika fókuszában az alapkamat és az effektív kamat közelítése áll továbbra is - hjangsúlyozta Virág Barnabás.

„Az árstabilitás elérése érdekében továbbra is szigorú monetáris kondíciók fenntartása szükséges”

– hangsúlyozta az alelnök. Majd hozzátette: az alapkamat jelenlegi szintjének változtatása az infláció számottevő és tartós csökkenéséig nincs napirenden. A jegybank a pénzpiaci stabilitás érdekében továbbra is alkalmazza az egynapos betéti gyorsstendereket és a devizacsere-ügyleteket, azonban az eszközök kamata 100 bázisponttal csökken.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×