eur:
389.33
usd:
362.68
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Oil storage spheres tank at night
Nyitókép: CHUNYIP WONG/Getty Images

Elérte a 2021-es lakossági fogyasztás szintjét a már betárolt gázmennyiség - a nap hírei

75 milliárd forintra nőtt a kórházak és a hozzájuk tartozó járóbeteg-rendelők adóssága. Hazarendelte a horvátországi kiképzésen részt vevő magyar honvédségi állományt a halálos helikopter-baleset után a vezérkari főnök.

Riasztást adott ki az érkező viharok miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország nagy részére. Délnyugattól északkeletig a legtöbb járásban másodfokú a riasztás zivatar, és első fokú felhőszakadás veszélye miatt. A nyugati határszélen és a Mátrában már délután is voltak zivatarok, több helyen diónyi jég is esett. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt tanácsolja, hogy a vihar érkezése előtt a kerti bútorokat érdemes fedett helyre vinni, a pincéket pedig áramtalanítani. Emellett azt kéri, hogy a járművezetők lehetőség szerint az épületektől, fáktól távolabb parkoljanak az autókkal.

75 milliárd forintra nőtt a kórházak és a hozzájuk tartozó járóbeteg-rendelők adóssága – írja a napi.hu. A Magyar Államkincstár adatai szerint az április végi 51,6 milliárdról május végére 58,9 milliárd forintra nőtt az adósság. Ám ebben nincsenek benne az egyetemi klinikák, mert azok az államkincstár hivatalos nyilvántartásában a modellváltás miatt nem szerepelnek. A Belügyminisztérium egészségügyért felelő államtitkára a héten egy egészségügyi konferenciáján megelőlegezte, hogy nyáron nagymértékű adósságrendezés várható.

Mobilról is lehet majd időpontot foglalni a szakrendelőkbe – közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Rétvári Bence elmondta: a szolgáltatás annak az új, a járóbeteg-szakrendelőkbe tervezett időpontfoglaló és behívó rendszer része lesz, amelyen már dolgozik a tárca. Hozzátette: a fejlesztés több ütemben 90 egészségügyi intézmény 160 telephelyét érinti. A rendszert integrálják az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér mobil alkalmazásába és az Egészségablakba is.

A Magyar Rezidens Szövetséggel együttműködve felülvizsgálják a 2011-ben indult Rezidens Támogatási Program Ösztöndíj-rendszerét – tudta meg a Telex az Országos Kórházi Főigazgatóságtól. A lépést azzal indokolják, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszony bevezetésével jelentős béremelés történt, így a jelenlegi illetmények már önmagukban támogatják az ösztöndíjrendszer bevezetésekor meghatározott célok elérését.

Elérte a 2021-es lakossági fogyasztás szintjét a következő fűtési szezonra már betárolt gázmennyiség - közölte az Energiaügyi Minisztérium. A tájékoztatás szerint a kiemelkedő kapacitású létesítményekben jelenleg elérhető gázmennyiség 3,9 milliárd köbméter, ami fél milliárd köbméterrel több, mint amit a háztartások 3,4 tavaly felhasználtak. A múlt évben összességében, a gazdaságot is beleértve mintegy 17 százalékkal csökkent a hazai gázfogyasztás.

Már a társadalmi egyeztetés fázisában tart a felülvizsgált Nemzeti Energia- és Klímaterv – közölte az Energiaügyi Minisztérium. A tárca az átdolgozott dokumentum rövidített változatának online véleményeztetése mellett újabb fordulókban vitatja meg a szakmai partnerekkel a tervezet tartalmát, amely szerint az energiafüggetlenség nemzetbiztonsági érdek és az sokrétű technológiai-mix megvalósításával, a hazai alternatív energiaforrások fokozott hasznosításával és az energiahatékonyság javításával erősíthető. Ezt a nukleáris energia mellett a megújuló energiaforrásokra támaszkodva érné el a tárca. Ezek arányát a Nemzeti Energia- és Klímatervben a hatályos 21 helyett 29 százalékra emelkedett.

Májusban 3,8 százalék volt a munkanélküliségi ráta, ez kismértékű csökkenés az előző adatokhoz képest. A foglalkoztatottak száma éves összevetésben 26 ezerrel több, összesen 4 millió 713 ezer volt. A KSH gyorsjelentése szerint a március-május közötti időszakban a munkanélküliségi ráta 0,5 százalékponttal, 3,9 százalékra nőtt.

Hazarendelte a horvátországi kiképzésen részt vevő magyar honvédségi állományt a szerdai halálos helikopter-baleset után a vezérkari főnök. Tegnap a szerencsétlenség 3. áldozatát is megtalálták a roncsok alatt és a balesetben elhunyt két társához hasonlóan Splitbe vitték. Böröndi Gábor vezérkari főnök a helyszínen közölte: a nehéz terepviszonyok miatt a magyar-horvát szakértői vizsgálat hosszabb időt vesz igénybe. A területen talált roncsokat összegyűjtik és Magyarországra hozzák további elemzésre.

Több mint 60 milliárd dollár pénzügyi segítséget ígértek Kijevnek a londoni Ukrajna-konferencia résztvevői. A brit külügyminisztérium szerint ez volt az egyik legnagyobb ilyen jellegű helyreállítási konferencia a második világháború óta. A Világbank becslése szerint az újjáépítési és helyreállítási költségek elérhetik a 411 milliárd dollárt, és ebből már az idén 14 milliárd dollárra szükség van.

Hivatalosan is elfogadta az Oroszország elleni 11. szankciócsomagot az uniós tagállamok kormányait tömörítő Európai Tanács. Sajtóértesülés szerint a magyar kormány elérte, hogy az orosz Metrovagonmash továbbra végezhesse a 3-as metró orosz szerelvényeinek karbantartását. A brüsszeli közlés szerint az újabb büntetőintézkedések célja, hogy megakadályozza a Moszkva ellen korábban bevezetett szankciók végrehajtásának megkerülését.

Módosulnak a postai szolgáltatások - írja a vg.hu a Magyar közlönyben megjelent törvénymódosítás alapján. Az egyik legfontosabb változás, hogy mostantól 25 helyett a 30 ezernél nagyobb népességszámú településeken 30 ezer lakosonként kell legalább egy olyan kézbesítési pontot fenntartani, amelynél levélküldeményt és hivatalos iratot is lehet kézbesíteni. Változtattak a belföldi vagy nemzetközi viszonylatú postacsomagoknál is: azok eddig 20 kilogrammig minősültek az egyetemes postai szolgáltatásba beletartozónak, a jövőben ez 10 kilogrammra csökken.

A főváros VIII. kerületének egyes részein csak a helyiek parkolhatnak a jövőben – így döntött a már korábban elfogadott stratégia alapján az önkormányzat bizottsága. Rádai Dániel, a kerület alpolgármestere az InfoRádióban elmondta: első körben a Palotanegyedben vezetik be az új szabályozást, a József körút és a Múzeum körút közötti területen. Eszerint este 6-tól reggel 7-ig a parkolóterület helyeinek 30 százalékán csak a lakossági engedéllyel rendelkezők várakozhatnak. A 30 százalékot pedig tömbönként számolják.

Mintegy 6,5 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a Tisza-tavi PET Kupa résztvevői. Az idén még három akció várható, a többi között a Közép-Tiszán és a Bodrogon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×