eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Jönnek a zivatarfelhők, már az este előtt is lehet eső - térképek

Előbb gyengébb, később kifejezetten heves zivatarokkal jön a hidegfront. Az európai viharjelző központ a legmagasabb kockázati kategóriába sorolta Magyarország egyes tájait.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat arra figyelmeztet, hogy a pénteken érkező hidegfront kitűnően tudja hasznosítani az elmúlt napokban felhalmozódott labilitási energiát, vagyis a zivatarok számára rendelkezésre áll a kellő mennyiségű "üzemanyag".

Várhatóan az esti óráktól válik aktívabbá egyre nagyobb területen a légkör, de már ez előtt, tehát a hidegfront érkezése előtt délután is kialakulhatnak az országban záporok, zivatarok - olvasható a Facebookon. Kora délután (15 órakor) Budapest felett fátyolfelhős az ég, az országban több helyen azonban komolyabb felhősödés tapasztalható, a nyugati országrészbe zivatarfelhők is érkeztek. (Az Alföld és a Balaton környéke számított ekkor naposabb területnek.)

Az Időkép 14.41-kor azt írta, a Kendig-csúcsról (Kőszegi-hegység) már látszik egy peremfelhő, amivel egy zivatarlánc halad Ausztriában, közel a magyar határhoz. Olvasónk beszámolója szerint Sopronnál már szupercella tűnt fel.

Délután öt után zivatarok pattantak ki a Mátrában, illetve megérkezett egy zivatarlánc a nyugati országhatárra, hatalmas esőt hozva. Sopronban már csak 20 fokot mértek ekkor.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a viharok érkezésére több forgatókönyvet is modellezett:

Továbbra is úgy látszik, hogy nagyobb eséllyel a déli országrészben lehetnek heves zivatarok.

Az európai viharjelző központ (ESTOFEX) a legmagasabb, 3-as fokozatba sorolta Magyarország délnyugati tájait

Horvátország északi, és Szlovénia keleti részével együtt. Ezen a területen akár 5 centit meghaladó jégeső, 120-140 km/h-s széllökések és heves felhőszakadás kísérheti a zivatarokat.

Forrás: estofex.org
Forrás: estofex.org

Horvátország északi és északkeleti részén már piros riasztás van érvényben.

A zivatarok rendszerbe szerveződve haladhatnak délnyugat felől északkelet felé, környezetükben nagyméretű (2-4 centiméteres, helyenként öt centisnél is nagyobb jégre), viharos, erősen viharos (akár óránkénti 90-100 kilométeresnél erősebb) széllökésekre, valamint felhőszakadásra (20-50 milliméternyinél több csapadékra) is számítani kell. Emiatt a legmagasabb, harmadik fokú (piros) riasztást is kiadhatják.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×