eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A kórházi és ápoló ágyakat gyártó Linet cseh vállalat gyára a csehországi Slanyban 2021. március 5-én. Csehországban naponta 15-16 ezerrel növekszik az újonnan igazolt koronavírus-fertőzöttek száma és a kórházak kapacitásaik felső határához érkeztek, az egészségügyi minisztérium pedig az Európai Unió segélykérő rendszerén keresztül Németországhoz, Svájchoz és Lengyelországhoz fordult, hogy legalább néhány tucat koronavírussal fertőzött beteget elhelyezhessenek az ottani kórházakban.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

A kórházi adósságokat a beszállítók még a nyáron kifizettetnék

A kórházak teljes adóssága valahol 70 milliárd forint körül tart jelenleg, ami várhatóan csökken a nyáron, azonban a beszállítók már szeptember előtt el akarják érni az adósságok kifizetését.

A Magyar Államkincstár legfrissebb kórházi adósság adatai szerint május végén a fekvőbetegeket ellátó intézmények és a hozzájuk tartozó járóbeteg-rendelők adóssága 58,9 milliárd forintra nőtt az április végi 51,6 milliárd forintról – olvasható a Magyar Államkincstár adatsorában.

Az orvosegyetemek a modellváltás miatt már nem szolgáltatnak adatot a MÁK-nak, ezért nem szerepelnek a kincstár hivatalos adatsorában.

A négy egyetemi klinikával együtt becslések szerint 75 milliárd forint is lehet az intézményekben felhalmozódott adósság, április végén ez 70 milliárd forint volt.

Az államkincstár adatai szerint a tartozásállományból 0,1 milliárd forint az állammal szembeni tartozás, a szállítóknak és a szolgáltatóknak pedig 58,8 milliárd forinttal adósak az intézmények, ebből 1,1 milliárd forint pedig az államháztartáson belülre irányult.

Az adósságokkal kapcsolatban nyilatkozva a kórházi beszállítók érdekeit képviselő Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára a napi.hu-nak azt mondta: "A lejárt adósság nagyjából egyharmada az energiaszolgáltatók, legalább fele pedig az orvostechnikai beszállítók felé áll fenn. Mára elmondható, hogy

nincs olyan, a kórházak által megrendelt áru vagy szolgáltatás, ahol ne lennének lejárt adósságok."

Az Orvostechnikai Szövetség főtitkára azt is elmondta, hogy Takács Péter a Belügyminisztérium egészségügyért felelő államtitkára a napokban az IME egészségügyi konferenciáján megelőlegezte azt az információt, hogy valamikor a nyáron nagymértékű adósságrendezésre kerül sor.

Rásky László ez alapján mindenképpen pozitívumnak nevezte, hogy a kormány már év közben foglalkozik az adóssághelyzettel. De a főtitkár szerint ugyanakkor az is tény, hogy a kódkarbantartásnak és a finanszírozás esetszintű felméréseinek az eredményei legelőször csak másfél-két év múlva mutatnak majd pozitív hatást a finanszírozásban, tehát az adósságok keletkezésének okai még évekig velünk maradnak, akkor is, ha időközben ezeket tudja is enyhíteni a kormány.

A költéségvetési helyzet és a fennálló problémák miatt Rásky László abban bízik, hogy még szeptember előtt sor kerülhet a kórházakban az adósságrendezésre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×