eur:
389.37
usd:
364
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Kriston Zoltán postás autójába rakja az önkormányzat kézbesítésre váró csomagjait a nyíregyházi 1. számú postahivatal udvarán 2016. december 9-én. A Magyar Posta dolgozói Nyíregyháza mintegy 19 ezer nyugdíjas lakosának kézbesítik a város 2500 forint értékű karácsonyi ajándékcsomagját.
Nyitókép: MTI Fotó: Balázs Attila

Változik a postai szolgáltatás

Jönnek az automata posták és megváltozott a posta szolgáltatásban feladható csomagok maximális súlya.

A csütörtök esti Magyar Közlönyben megjelent a postai szolgáltatásokról szóló törvény módosítása. Az így már hatályba is lépett új szabályozás közel tucatnyi változást hoz a posta eddigi működésében - írja a vg.hu.

Módosult például az egyetemes postai szolgáltatás elérhetősége.

Ez a rendelkezés azt mondja ki, hogy az egyetemes postai szolgáltató településenként legalább egy kézbesítési ponton, tehát kvázi postafiókon vagy a kézbesítést lehetővé tevő eszközön köteles a levélküldemény és a hivatalos irat kézbesítését lehetővé tenni.

Eddig úgy volt, hogy a 25 ezernél nagyobb népességszámú településeken 25 ezer lakosonként kellett legalább egy postát vagy a kézbesítést lehetővé tevő eszközt fenntartani.

Ez azonban most 30 ezerre változott. Így mostantól

a 30 ezernél nagyobb népességszámú településeken 30 ezer lakosonként kell legalább egy olyan kézbesítési pontot fenntartani, amelynél lehetőség van a levélküldemény és a hivatalos irat kézbesítésére.

30 ezer fős vagy annál nagyobb városból 34-et tartanak nyilván Magyarországon, miközben majdnem 3200 település létezik.

Az új postatörvény értelmező rendelkezése kiegészült a „kézbesítést lehetővé tevő automatizált eszköz” fogalmával, az eddigi kézbesítési pont, tehát a postafiók alpontjaként.

A definíció szerint ez egy olyan fizikai jelenlét nélkül üzemelő eszközt jelöl, amellyel lehetséges a személyes átadással kézbesítendő postai küldemény kézbesítése vagy a küldemény saját kézbesítése.

Érdemi változás állt be a belföldi vagy nemzetközi viszonylatú postacsomagoknál is. Ezek eddig 20 kilogrammig minősültek az egyetemes postai szolgáltatásba beletartozónak, azonban a jövőben ez

10 kilóra

csökken.

Ugyanakkor hatályát vesztette a korábbi posta törvénynek az a pontja, ami a postai hálózat szervezéséről szólt. Ebben az állt, hogy az egyetemes postai szolgáltatónak tartania kell magát ahhoz, hogy a felvételi pontok ne legyenek légvonalban öt kilométernél távolabb a lakosság 95 százalékától és légvonalban tíz kilométernél távolabb a lakosság 99,5 százalékától.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×