eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Mentőalakulatok tagjai a Horvátország középső részén fekvő Drnis város közelében történt helikopter-baleset helyszínén 2023. június 21-én. Szolgálatteljesítés közben lezuhant a Magyar Légierő 2 Airbus H145-ös helikoptere a fedélzetén három emberrel. A mentőcsapatok megtalálták a helikopter roncsait, átkutatásuk során egyelőre két katona holttestét találták meg, harmadik társukat még keresik.
Nyitókép: MTI/HINA/Mario Strmotic

Helikopter-katasztrófa: megszólalt a horvát kutató, aki megtalálta a harmadik magyar áldozatot

Jelenleg is hetven horvát katona gyűjti a magyar Airbus roncsait. A három halálos áldozat boncolására Splitben kerül sor.

Még zajlik a Horvátországban lezuhant magyar katonai helikopter balesetének helyszíni vizsgálata. Mint ismert, szerda délben a földbe csapódott a Magyar Honvédség Airbus H145-ös helikoptere, amikor légi kiképzési feladatot teljesített a horvát légtérben. A fedélzeten három magyar katona tartózkodott – két halálos áldozatot azonnal megtaláltak a mentőegységek, a harmadikat csak egy nappal később.

Srdan Kuscevic, a spliti polgári védelem parancsnoka részleteket is elárult a keresésről a Dnevnik hírportálnak. "Először a géptestet vizsgáltuk át, de ott nem találtuk a katonát, ezért megkértük a tűzoltókat, hogy emeljék meg a roncsot. Némi ásás után sajnos megtaláltuk a holttestet" – emlékezett vissza a mentésre. Azt is elmondta, hogy az áldozatot, akárcsak korábban a két társát, Splitbe vitték orvosi szemlére.

A horvát védelmi minisztérium közleménye szerint még pénteken is hetven katona és tíz tűzoltó dolgozott a baleset helyszínén, a feladatuk a rendkívül nehéz terepviszonyok közepette a helikopter roncsainak a felkutatása. A gép minden maradványát konténerekbe gyűjtik, és együtt szállítják vissza Magyarországra, a további vizsgálatokat már itt folytatják majd le.

A horvát hegyimentő-szolgálat sibeniki vezetője, Mislav Cupic is arról beszélt, hogy még egy ideig eltarthat a roncsok összegyűjtése, mert sok hely szinte megközelíthetetlen, a veszélyes sziklákon az egyik mentő sérülést is szenvedett. "Lassan jutottunk el a harmadik áldozathoz, mert először a logisztikát kellett kiépíteni, és utána a becsapódáshoz vezető utat kellett járhatóvá tenni" – mondta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×