eur:
381.98
usd:
354.06
bux:
58424.86
2023. december 8. péntek Mária
Ten thousand Hungarian Forint banknote close-up.
Nyitókép: GoodLifeStudio/Getty Images

Újabb adót kaptak egyes megtakarítások, és nagy változás jön a befektetési alapoknál

Szerda késő este jelent több fontos rendelet a Magyar Közlönyben: a plusz lakossági teher mellett változik a befektetési alapok szabályozása is.

A meglévő 15 százalékos kamatadón túl 13 százalékos szociális hozzájárulást (szocho) is kötelező lesz fizetni július 1-jétől, az azután keletkező kamatok, továbbá az újonnan vásárolt értékpapírok árfolyamnyeresége után - derült ki egy, a szerda esti Magyar Közlönyben megjelent szabályozásból.

A 205/2023. (V. 31.) kormányrendelet a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény veszélyhelyzet ideje alatt történő eltérő alkalmazásáról címet viseli. A benne foglaltak alapján minden természetes személyt szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség terheli a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvényben szereplő kamatjövedelmének – az ingatlanalap befektetési jegyéből származó kamatjövedelem kivételével – a kamatjövedelmet terhelő személyi jövedelemadó alapjaként figyelembe vett összege után.

  • A hitelintézeti betétek, fizetési számlák követelésegyenlegének kamatjövedelme esetében a szocho a rendelet hatálybalépését követő időszakra járó kamatra, lekötött betét esetében a 2023. június 30. napja után lekötött betét kamatára vonatkozik.
  • A nyilvánosan forgalomba hozott kötvények, befektetési jegyek hozama esetében a rendelet hatálybalépésétől megszerzett értékpapír kamatára, hozamára vonatkozik.
  • A nyereménybetétre kisorsolt tárgynyeremény, értékpapír esetén a magánszemélyt teljes egészében a rendelet hatálybalépését követő időszak kamatjövedelmeként megillető vagyoni értékre vonatkozik;
  • A megtakarítási célú életbiztosításoknál a rendelet hatálybalépésétől kötött biztosítási szerződés biztosítói teljesítésére vonatkozik.
  • Vonatkozik a szabályozás a hatálybalépésétől nyújtott tagi kölcsön kamatára, illetve
  • a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézmény tagja esetében az ott említett kamatjövedelemnek a teljesített feltételes jogszerzési időtartamnak az e rendelet hatálybalépését követő időszakkal arányos részére.

A szabályozás nem vonatkozik az állampapírokra, illetve a fent említett módon az ingatlanalap befektetési jegyéből származó kamatjövedelemre.

Fontos tudni, hogy az érintett megtakarítások kamata és árfolyamnyeresége után megmarad a 15 százalékos személyijövedelemadó-fizetési kötelezettség is ("kamatadó"), így összességében 28 százalékos elvonással kell majd számolni.

Az új előírás indokolásánál a kormány az ukrajnai háborút és humanitárius katasztrófát, valamint annak magyarországi következményeit említette.

A rendelet 2023. július 1-jén lép hatályba.

Átalakították a befektetési alapok szabályozását

Az már ismert volt, hogy az egyes befektetési alapok befektetési szabályairól szóló 156/2023. (IV. 27.) kormányrendelet értelmében július 1-től a kötvényalapok, részvényalapok és vegyes alapok portfóliójában legalább 60 százaléknak kell lennie az értékpapírok súlyának. Ezen is módosítanak a 208/2023. (V. 31.) kormányrendelettel.

Az új szabályok szerint azonban augusztus 1-től ezen értékpapírlapok eszközeinek legfeljebb 5 százalékát fektetheti be forintban denominált állampapírtól eltérő hitelviszonyt megtestesítő értékpapírba.

(Itt kivételként szerepel a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló 2013. évi CCXXXVII. törvény hatálya alá nem tartozó vállalat, valamint a szakosított hitelintézet által kibocsátott hitelviszonyt megtestesítő értékpapír és a hitelintézetekre és befektetési vállalkozásokra vonatkozó prudenciális követelményekről és a 648/2012/EU rendelet módosításáról szóló, 2013. június 26-i 575/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet 72a. és 72b. cikkében meghatározott feltételeknek megfelelő hitelviszonyt megtestesítő értékpapír.)

Szintén új előírás, hogy a fent említett

értékpapíralap és az ingatlanalap köteles a likvid eszközeinek legalább 20 százalékát a magyar állam által kibocsátott diszkont kincstárjegyben tartani.

Van további kivétel is: a fenti 5, illetve 20 százalékos szabály "nem alkalmazandó az olyan értékpapíralapra, amelynek a befektetési politikája, valamint kezelési szabályzata által meghatározottak szerint, legalább 80 százalékos mértékben Magyarországon kívül kibocsátott, valamint forgalmazott eszközbe fektet be".

Ez a rendelet is 2023. július 1-jén lép hatályba (és augusztus 1-jétől kell az érintett befektetési alapoknak megfelelniük az előírásoknak).

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
A saját lábára állna Kijev, kudarcot vallott az oroszok hibrid háborúja – Ukrajnai háborús híreink pénteken

A saját lábára állna Kijev, kudarcot vallott az oroszok hibrid háborúja – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Ukrajna két amerikai vállalattal állapodott meg a számára létfontosságú 155 milliméteres tüzérségi lövedékek közös gyártásában – közölte csütörtökön Olekszandr Kamisin stratégiai iparágakért felelős ukrán miniszter. Oroszország szervezetten szállított közel-keleti és észak-afrikai migránsokat a finn határhoz, hogy ezzel a hibrid háborús taktikával próbálja meg destabilizálni a NATO-országot. Úgy tűnik azonban, a terv kudarcot vallott, a bevándorlók Oroszországban maradtak, ezért most a haderőbe akarják felvenni őket – írja az amerikai Institute for the Study of War (ISW) háborús elemzőintézet szerdai jelentése a BBC orosz szolgálata nyomán.  Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×