eur:
395.52
usd:
364.8
bux:
65566.65
2024. március 19. kedd Bánk, József
Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója beszédet mond a Magyar Bankszövetség pénzügyi kultúra nagykövete díjának átadó ünnepségén az Magyar Fejlesztési Bank kupolatermében, a Pénz7 pénzügyi és vállalkozói programsorozat keretében 2023. március 20-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Keményen válaszolt a kormánynak a Magyar Bankszövetség

A Magyar Bankszövetség az extraprofitadót és a lakossági megtakarításokat érintő friss intézkedések mielőbbi felülvizsgálatát és és lehetőség szerint visszavonását követeli.

A Magyar Bankszövetség negatívan értékeli, hogy a 2022-ben ideiglenes jelleggel, két évre bevezetett extraprofitadót a korábban tett vállalásokkal ellentétben a kormány 2024. évre meghosszabbította – áll a szervezet honlapján megjelent csütörtöki közleményben.

Az extraprofitadó csökkentéséért cserébe elvárt további állampapír-vásárlás a magyar gazdaságra kedvezőtlen hatással lesz, a bankok likviditása csökken és a vállalkozások beruházásaira kevesebb hitelt tudnak majd kihelyezni. A magyar bankszektor jelenleg is a magyar állam egyik legnagyobb hitelezője, és ez után is az lesz, az elmúlt 10 évben megduplázódott a bankok állampapír-állománya, ami már most is mintegy 11 ezer milliárd forint. Az extraprofitadó meghosszabbítása egyben a nemzetgazdaság ellenállóképességét gyengíti – véli a bankszövetség, reagálva a kormányzati intézkedésekre, amelynek részeként állampapír-vásárlásra ösztönzik a bankokat, amelyek mentesülhetnek az extraprofitadó terheinek egy részétől.

A Magyar Bankszövetség szerint az extraprofitadó 2024-ben változatlan szinten tartása a pénzintézetek bevételeinek és így a kihelyezhető hitelek csökkenését fogja okozni, pedig a magyar gazdaságnak a mostanihoz hasonló kihívásokkal teli időszakokban stabil és likvid bankszektorra van szüksége, ami biztosítja a hitelezés fenntartását, valamint ezen keresztül segítséget nyújt a gazdaság recesszióból való kikerüléséhez.

A lakossági állampapír-befektetéseket a betétekkel és a kötvényekkel szemben előnybe hozó másik intézkedésre is reagáltak a bankok, szerintük a megtakarítások további megadóztatása jelentős visszalépést eredményezhet a lakossági öngondoskodás terén.

"A lakosság megtakarításainak további megadóztatása és egyúttal az állampapírba történő jelentős nagyságrendű befektetések ösztönzése versenytorzító hatású és kiszorítja a magyar pénzügyi szektort a megtakarítási piacról. Továbbá korlátozza az ügyfelek szabad döntéshozatalhoz való jogát, hiszen minden olyan lehetőséget korlátoz, amellyel a megtakarítási termékek széles skáláját elérhetik. Minden új adó kivetése és az újabb elvonások csökkentik a magyarországi megtakarításokat, amely elveszi a hitelezéshez szükséges forrásokat. Ez erősen korlátozza a hosszú távú befektetésekbe vetett bizalmat és csökkenti az értékpapírpiac, sőt a magyar gazdaság fejlődési lehetőségeit" – áll a közleményben.

A Magyar Bankszövetség a döntések kedvezőtlen gazdasági hatása miatt kéri a kormányt, hogy az intézkedéseket minél előbb vizsgálja felül és lehetőség szerint azokat vonja vissza, ne vezesse be.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×