eur:
387.95
usd:
363.85
bux:
55589.52
2023. szeptember 21. csütörtök Máté, Mirella
Nyomtatott Magyar Állampapír Plusz a belvárosi 5-ös számú postán 2019. november 28-án.A november eleje óta megvásárolható nyomtatott Magyar Állampapír Plusz 5 éves futamidejű, névre szóló, nyomdai úton 10.000, 50.000, 100.000, 500.000, 1.000.000, 2.000.000 forintos címletekben előállított, fix, sávos kamatozású lakossági állampapír.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Korányi G. Tamás: az új állampapírszabályok segíthetnek a kamatok letörésében is

Mintha egy étterem arról tájékoztatná a vendéget, mennyivel járt volna jobban, ha otthon főz, ilyen az a levél is, amelyben a bankoknak értesíteniük kell az ügyfeleket arról, mennyit nyertek volna, ha bankbetét helyett állampapírba fektetik a pénzüket – mondta Korányi G. Tamás az állampapírok iránti kereslet élénkítéséről szóló friss kormányzati intézkedésekről.

Korányi Tamás úgy véli, a tőzsdések az új szabályoknak nem mind örülnek, mert amíg a tartós befektetési számlák adókedvezménye fennmaradt, aki saját magánszámláján tőzsdézik, és eddig az árfolyamnyereség után 15 százalék adót fizetett, annak a frissen bevezetett 13 százalék szochóval együtt most már 28 százalék lesz a papírok árfolyamnyeresége utáni elvonás. Az osztalékadó nem változik, ugyanakkor a kötvényeknél is 28 százalék lesz az elvonás – tette hozzá a tőzsdei szakértő.

A szektorális különadó meghosszabbítása 2024-re a tőzsdei cégek közül a MTelekomot érint leginkább Korányi G.Tamás szerint, mert noha a Richternél is megmarad a különadó, de a fő konkurens külföldi gyógyszergyártók hazai forgalmának adóját megemelik, így legalább a társaság versenyhátránya csökken. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az OTP-nél csak akkor csökken a különadó 2024-ben, ha jelentős lakossági betéteket sikerül átirányítania az állampapírpiacra, ami viszont az eredményét nyilván rontja.

"Októbertől minden banknak minden betétesének ki kell küldeni egy levelet arról, hogy mennyi nyerhetett volna, ha nem a bankban tartja, hanem állampapírba fekteti a pénzét.

Ez körülbelül olyan, mint amikor az éttermek értesítik az étlapon a vendéget, hogy ha otthon főzött volna, mennyivel járt volna jobban"

– mondta a szakértő.

Korányi G. Tamás úgy látja, az intézkedések révén pótlólagos kereslet jelenik meg az állampapírpiacon. "Ha a költségvetés hiánya nem száll el nagyon, tehát nem lesz nagyobb az állampapír iránti állami igény, akkor az állampapír vételi oldalának keresletnövekedése egyértelműen le tudja szorítani a kamatokat. Ez is az állam célja, hogy ne csak az infláció csökkenjen, hanem a nagyon magas állampapírkamatokat is sikerüljön leszorítani, mert az állami költségvetés helyzetét jelentősen befolyásolja a hatalmasra duzzadt államadósság után kifizetendő aktuális kamatszint" – mondta a tőzsdei szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.21. csütörtök, 18:00
Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa
Még tovább drágul a fekete arany? Eljön a 100 dolláros olajár?

Még tovább drágul a fekete arany? Eljön a 100 dolláros olajár?

Az egekbe szökő olajáraknak komoly következményei vannak világszerte, minden autós közvetlenül érezheti a bőrén a történetet, ugyanis egyre drágábban lehet tankolni a benzinkutakon. Ezen felül az olajár-emelkedés inflációra gyakorolt hatását sem lehet fél vállról venni, bár ennek súlyosságáról megoszlanak a vélemények. Az mindenesetre világos, hogy a szaúdiak árfelhajtó tevékenysége komoly fejtörést okoz a kormányzatoknak világszerte - adódik a kérdés, hogy meddig maradhat ilyen magasan az olajár? Mire számítanak az elemzők, mennyibe fog kerülni a Brent hordója 2023 végén? Elemzésünkben ennek járunk utána. Többek között az energiapiaci befektetésekről is szó lesz a Portfolio Signature Online Klubján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×