INFORÁDIÓ
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz

sütőolaj

begyűjtés

omv

mol

benzinkút

red green yellow orange color fuel gasoline dispenser  background

Jelentős újítás jön a hazai benzinkutakon

Infostart

Olajat már nemcsak venni, hanem leadni is lehet a töltőállomásokon

Az OMV országszerte negyven töltőállomásán a használt sütőolaj begyűjtésére alkalmas tároló konténereket helyezett el, amelyekbe lezárt tároló edényekben lehet betenni a használatra már alkalmatlan zsiradékot – írja a vezess.hu.

A tárolókban elhelyezhető vaj, zsír, margarin, romlott és lejárt étolaj, használt sütőolaj és sütőzsír is. A konténerek éjjel-nappal használhatók, elszállításukról és pótlásukról a használt sütőolaj begyűjtésére és kezelésére szakosodott H-Bio Kft. gondoskodik.

A hulladék a begyűjtést követően a megfelelő tisztítási folyamatok után biodízel-előállító üzembe kerül. A feldolgozási folyamat során a sütőolajat metanollal keverik össze, aminek eredményeként az olajban található glicerin leválik, míg a metanol az olaj zsírsavaihoz kötődik. Az eljárás végtermékét, a bekeverésre már alkalmas minőségű biogázolajat a dízelgyártásban használják fel, ezáltal a hajtóanyag karbonlábnyoma is kisebb lesz.

A használt sütőolaj veszélyes hulladéknak számít, biztonságos leadására lehetőség van a Mol több mint 350 töltőállomásán. A Mol sütőolaj-gyűjtő programja 2011-ben indult, azóta a lakosság mintegy 3 millió liter használt sütőolajat adott le. A leadott sütőolajat a Biofilter Zrt. gyűjti össze, és tisztítás után eljuttatja a Rossi Biofuel komáromi üzemébe, ahol bioüzemanyagot gyártatnak belőle.

Nyitókép: chutarat sae-khow/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018