eur:
385.37
usd:
355
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin
A háború miatt Ukrajnából elmenekült nő az ellenőrzés után elteszi útlevelét a Máramarossziget-Aknaszlatina határátkelő román oldalán 2022. március 5-én.
Nyitókép: MTI/Kiss Gábor

Nagyot ugrott az Ukrajnából Magyarország felé menekülők száma

Hol van már a decemberi 6-10 ezer közötti létszám.

Az Országos Rendőr-főkapitányság naponta közli azt az adatot, hogy mennyi Ukrajnából érkező lép be az országba az ukrán és román határszakaszon. Ezek a számok decemberben rendre 6 és 10 ezer között voltak, egy-két kivételtől eltekintve.

Január első napjaiban aztán már 14-15 ezer körüli létszámról adtak hírt, majd szombaton már azt írták, hogy az előző napon 22 ezren voltak.

Ennél is magasabb volt a szombati adat, 23 ezer fölötti: az ukrán-magyar határszakaszon 4887-en léptek be Magyarországra a vasárnap közölt, előző napi számok szerint, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 18 440-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek.

A szombaton beléptetettek közül a rendőrség 192 embernek állított ki harminc napra érvényes, ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Vonattal 71 ember, közülük 22 gyermek érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×