eur:
392.92
usd:
366.45
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Facebook/Budapest Airport / Baranyi Róbert

Elemzés: lassan éled a légiforgalom, Budapest az élen

A budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren a járvány utáni visszarendeződés mértéke a nemzetközi átlag fölött van.

Tavaly novemberben a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) által közzétett, tavalyi első háromnegyedévre vonatkozó adatok alapján a globális légiutas-forgalom csaknem elérte a világjárvány előtti, 2019-es szint háromnegyedét – derül ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány sajtóközleményéből.

Ez 57 százalékos növekedést jelent a 2021-es adathoz képest. Az IATA főigazgatója szerint a légi közlekedés iránti kereslet a gazdasági és geopolitikai bizonytalanságok ellenére is folyamatosan nő.

Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány
A világjárvány csúcsán a globális légiforgalom a 2019-es szint töredékére, mintegy 80 százalékkal mérséklődött. Az utazási kedv 2021 óta fokozatosan tér vissza. Az éves alapon mért visszarendeződés adott időszakban mindig azokban a régiókban a legjelentősebb, ahol éppen feloldják a koronavírus-járvány miatti utazási korlátozásokat, majd mérsékeltebb ütemre vált a helyreállás.

Ennek következtében a Kínától Új-Zélandig terjedő régióban az utazások 464,8 százalékkal emelkedtek a tavalyi évhez képest. A hatalmas növekedés néhány héttel azután következett be, hogy Japán, Hongkong és Tajvan enyhített a szabályokon. Kiugró eltérést továbbra is Kína mutat, ahol a zéró-Covid politika miatt a határok zárva voltak, és a szeptemberi kereslet 46,4 százalékkal csökkent 2021 azonos időszakához képest.

  • Eközben Közel-Keleten a légitársaságok forgalma 150 százalékkal nőtt.
  • Az észak-amerikai és a latin-amerikai légitársaságok 129 százalékos, illetve 99 százalékos bővülést tapasztaltak.
  • Az afrikai légitársaságok forgalma 91 százalékkal,
  • míg az európai légitársaságoké 78 százalékkal nőtt.

Az adatok alapján

még 109 országban vannak utazási korlátozások, 118 teljesen nyitott a beoltott utazók előtt.

Emellett fontos tényező, hogy a légiforgalom ugyan fellendülőben van, de az elmúlt években a "repülésmentes" mozgalmak megjelenése sok utazót arra ösztönzött, hogy a fenntarthatóbb közlekedési módok felé forduljon.

Magyarországon a budapesti nemzetközi repülőtéren 2022 októberében 1 169 679 érkező és induló utas fordult meg, ami 220 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A visszarendeződés mértéke a nemzetközi szinten mért átlag felett van. Az októberi adat a 2019-es 79 százalékának felel meg, de 2022 nyári hónapjaiban 80-82 százaléka körül mozgott.

A Budapest Airport 2023-ra jelezte a 2019-es forgalom teljes visszaépülését, ám az elhúzódó energiaválság, az infláció és a további gazdasági nehézségek miatt a korábban jelzetteknél lassabb ütemű lehet a helyreállás.

Az Economist Intelligence Unit előrejelzése alapján

a globális turizmus 2023-ban harminc százalékkal bővülhet a 2022-es 60 százalékos növekedést követően, de a világjárvány előtti szint alatt marad.

Az IATA előrejelzése szerint a globális légiutas-forgalom 2023-ban várhatóan eléri a 2019-es szint 85,5 százalékát, miután a 2022-es év egészében 70,6 százalékos szinten fog zárni. Emellett a légitársaságok 2019 óta először 2023-ban lehetnek nyereségesek.

Nagy kockázatot az üzemanyagköltségek jelentenek, ami mellett a dollár erősödése is fontos tényező lehet. Az amerikai fizetőeszköz szinte minden devizával szemben erősödött 2022-ben. Ha a dollár erős szintet mutat 2023-ban is, az amerikai székhelyű légitársaságok lesznek a legnagyobb valószínűséggel nyereségesek, míg a többi régió légitársaságai továbbra is nehézségekkel küzdhetnek az új évben.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×