eur:
393.74
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Young female professional athlete listening to music and training by sprinting on running track
Nyitókép: ljubaphoto/Getty Images

Mintegy 150 sportlétesítmény kerülne az új Nemzeti Sportinfrastruktúra Ügynökség alá

Felülvizsgálják a Nemzeti Sportközpontok feladatait, és azok egy részét átveszi az újonnan létrejövő Nemzeti Sportinfrastruktúra Ügynökség. De például az új nemzeti atlétikai központot nem ez a szervezet fogja üzemeltetni - derült ki a vonatkozó javaslat általános vitájában az Országgyűlésben.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára az egyes állami sportcélú közfeladatok ellátásának rendjéről és szervezeti kereteiről szóló törvényjavaslat általános vitájának expozéjában kifejtette: a jobb koordinációt szolgálja a törvényjavaslat. Mint mondta, 2010 óta korábban nem tapasztalt mértékű létesítményfejlesztés zajlik e téren Magyarországon, korszerűsödött a korábban elhanyagolt, romló állapotú infrastruktúra, Magyarország utolérte, sok tekintetben meg is előzte a környező államokat. Fontos, hogy a kapcsolódó ingó és ingatlan vagyonelemek állami tulajdonban maradjanak, majd arról beszélt, egységes kezelési rendszerre van szükség ahhoz, hogy nagy eseményeket eredményesen rendezhessen az ország. Jelezte: a módosítás eredményeként a Nemzeti Sportközpontok feladatainak felülvizsgálatára kerül sor, így az újonnan létrejövő Nemzeti Sportinfrastruktúra Ügynökséghez kerülnek egyes alapfeladatok.

Szabó Tünde (Fidesz) elmondta: a törvény létrehozza a Nemzeti Sportinfrastruktúra Ügynökséget, melynek tulajdonosi joggyakorlása alá 153 állami sportingatlan kerül január elsejétől. A változtatások célja a nemzeti sportingatlanvagyon üzemeltetésével, hasznosításával kapcsolatos feladatok ügynökségi formában való ellátása. Az ügynökség létrehozásával a sportlétesítményállomány gazdaságos és hosszú távon fenntartható üzemeltetése biztosított lesz - jelentette ki a nagyobbik kormánypárt vezérszónoka.

Vadai Ágnes, a DK vezérszónoka elszomorítónak és megdöbbentőnek nevezte azt, hogy mennyire jelentéktelenné válik a honvédelmi tárca, és úgy fogalmazott, hogy az ügynökség feladatai nem kapcsolódnak a haza védelméhez. A párt szerint csak újabb kifizetőhely jön létre, jól fizető állások a haveroknak, rokonoknak.

Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka kiemelte: a kormány a sportokhoz köthető infrastrukturális hátteret az elmúlt években felépítette vagy felújította. A javaslat ezeket organizálja, költséghatékonyabbá és hasznosabbá teszi, összefésüli a különböző területeket.

Hiszékeny Dezső, az MSZP vezérszónoka arról beszélt: nem értik, hogyan került a honvédelmi tárcához a sport területe. A különböző vagyonelemek működtetésének feltételeit meg kell teremteni, de az erre benyújtott javaslat nem jó, legalizálják vele a pénzszórást - mutatott rá. Úgy látta, szokatlanul sok az ügynökséghez kerülő 153 intézmény.

Sas Zoltán, a Jobbik vezérszónoka azt mondta: a javaslat több eleme kérdéseket vet fel. A problémás pontok között említette, hogy állami költségvetési szervet alakítanak át egy zrt-vé. Ennek azonban más szabályok szerint kell működnie, mint az állami költségvetési szerveknek - jegyezte meg. Kritizálta, hogy nem taglalják, mi lesz azon létesítményekkel, amelyek vagyonkezelői jogát elvették és odaadták valamely sportegyesületnek. A rendezvényszervezés átalakítását is szóvá tette, s felvetette azt is, mi lesz azokkal a munkavállalókkal, akik közalkalmazotti munkaviszonyukat egyik napról a másikra elveszítik. Különböző, jól behatárolható gazdasági körök támogatásáról szól az előterjesztés - vélte.

Novák Előd, a Mi Hazánk vezérszónoka szerint költségvetési pénzből finanszíroznák magántulajdonú sportlétesítmények fenntartását - tette szóvá, hozzátéve: "elég volt a korrupcióból!" Az is elfogadhatatlan, hogy olyan klubok kapnának támogatást, ahol korlátozás nélkül alkalmaznak nem magyar sportolókat. Novák Előd felhívta a figyelmet arra, hogy a javaslatban nem szerepel a 238 milliárd forintból épülő nemzeti atlétikai központ sem. Az atlétikai világbajnokság után ki fogja üzemeltetni? - kérdezte.

Az általános vita lezárása után Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára kifejtette: világos és átlátható rendszert hoz létre ez a törvény - fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, az új szisztéma egyik pillére a létesítmények hatékonyan működtetéséért felel, a másik pedig azért, hogy a sportrendezvényeket jó színvonalon rendezzék meg, így újabb magyar sportsikerek születhessenek.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×