eur:
395.25
usd:
371.87
bux:
66277.71
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: YouTube

Pedagógusbérek emelése: nem jön ki a matek a PSZ alelnöke szerint

Nem megfelelő a kormány számítása, mert a diplomás átlagkereset is emelkedni fog 2025-ig, tehát a mostani viszonyokhoz kalkulált 80 százalékra történő felzárkóztatás nem fog stimmelni három év múlva – vélekedik a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke. Totyik Tamás szerint a versenyszférában komolyabb béremelések lesznek, így újra le fog maradni a pedagógusok bére.

Nagyon sok a bizonytalanság – jelentette ki az InfoRádió kérdésére Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke. Szerinte a kormány a mostani diplomás átlagkeresettel számol, de azt nem tudni, hogy ez mekkora lesz 2025-ben.

Jelenleg 411 ezer forint a pedagógusok bruttó átlagkeresete, a diplomás átlagkereset pedig 800 ezer forint. Ha a 20 százalékos emelést nézzük, akkor a diplomás átlagjövedelem 61 százalékára zárkóztatják fel a tanárok fizetését – mondta az alelnök. Ez szerinte mutatja, hogy mekkora a lemaradás. Ráadásul ez a 20 százalék nagyjából az inflációkövető érték lesz, reméljük, hogy valamivel alacsonyabb lesz a tényleges pénzromlás értéke – fejtette ki Totyik Tamás.

Az is kérdés, hogy minek a 20 százalékát fogja a kormány számolni? Az alapkereseteknek, amibe beletartozik az ágazati szakmai pótlék, vagy csak a bértábla szerinti értéket veszik alapul. A pályakezdő tanárok bérénél is nagy a bizonytalanság.

"A matematikai számítások eléggé gyenge lábakon állnak" – jelentette ki az alelnök.

Totyik Tamás azt is hangsúlyozta: a bejelentés alapján össze kellene hívni a sztrájkbizottságot. Ha Gulyás Gergely miniszter csütörtöki bejelentése után nem hívják össze a sztrájkbizottságot, akkor csak pusztába kiáltott szó a béremelési ígéret.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fölvetette, hogy a NATO-országok úgy segíthetnék az ukrán védekezést, ahogy tették azt Izraellel, de a Fehér Ház szerint a két ország esete teljesen más, az Egyesült Államok nem fog részt venni az ukrajnai harcokban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×