eur:
394.77
usd:
370.68
bux:
65478.26
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

A vártnál is jobban gyorsítanak a pedagógusbér-emelésen a kormány - íme az összegek

Gulyás Gergely a Kormányinfón számolt be ennek menetétől és feltételéről.

Mint ismert, a kormányzat korábban azt közölte, hogy 2028-ban érhetik el a magyar pedagógusok átlagbérei a diplomás átlagbér 80 százalékát. A napokban olyan értesülések láttak napvilágot, hogy ez már 2026-ra megtörténhet.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón bejelentette: a 80 százalékos arányt már 2025-ben elérheti a pedagógusok átlagbére, ha sikerül megállapodni az Európai Unióval a helyreállítási pénzekről, utána pedig a hétéves EU-költségvetésből Magyarországnak járó összegekről (ugyanis utóbbiban szerepel ez a tétel). Márpedig még idén meglehet a megegyezés, mondta, és év végén, jövő év elején be is futhatnak az első utalások - mondta a miniszter.

Ezért úgy döntöttek, hogy

a januárra tervezett 10 százalék helyett 20,8 százalékos emelés jöhet,

ha meglesznek az eu-pénzek.

Az idei évet veszik alapul, ahhoz képest, azt bázisként tekintve az ütemezés ez lehet:

  • 2023-ban plusz 20,8 százalék,
  • 2024-ben plusz 25 százalék,
  • 2025-ben plusz 30 százalék.

A kormány számításai szerint a diplomás átlagbér 2025-ben 972.091 forint lehet, és így a pedagógusok átlagbérként ennek a 80 százalékát,

777 673 forintot kaphatnak.

Gulyás Gergely elmondta: a bizottság speciális igénye az volt, hogy a halmozottan hátrányos térségben dolgozók átlagbérét 2025-re nagyobb mértékben emeljék, így az a diplomás átlagbér 90 százaléka lesz.

A tanárkirúgások és a tankerületek fenyegető levelei kapcsán kérdésre válaszolva a miniszter azt mondta: jogszerűen lehet sztrájkolni Magyarországon, de a polgári engedetlenség nem sztrájk és nem jogszerű. Hozzátette: morális, erkölcsi, etikai okból szokás polgári engedetlenségbe lépni.

A pedagógusok juttatásaival kapcsolatban kérdésként felmerült a Kormányinfón, hogy a számukra tervezett lakásprogramra megvannak-e a források. Gulyás Gergely elmondta, még dolgoznak ennek részletein.

(Mint ismert, a pedagógus-szakszervezetek korábban péntekre, október 14-re hirdették meg a második őszi sztrájknapot, hogy elérjék a béremelést és azt, hogy, ne csak az uniós pénzekből kaphassanak plusz pénzt. Amint reagálnak a Kormányinfón elhangzottakra, frissítjük a cikket.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×