eur:
389.41
usd:
363.29
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay.com

Úgy hírlik, előbb kaphatnak béremelést a tanárok, de a sztrájk nem marad el

Sajtóértesülések szerint a kormány 2028 helyett már 2026-ra a hazai diplomás átlagbér nyolcvan százalékára emeli fel a pedagógusok fizetését, a helyreállítási alapról pedig már november második felében megszülethet a megállapodás az Európai Bizottsággal. Közben a tanárok már a pénteki sztrájkra készülnek, mert nem hajlandók elfogadni, hogy csak uniós forrásból kaphatnak fizetésemelést.

A tanári fizetések jelenleg az Európai Unió OECD-tagországai közül Magyarországon a legalacsonyabbak. Egy magyartanár a többi diplomás munkavállaló fizetésének 58-66 százalékáért dolgozik, vagyis bármilyen más, felsőfokú végzettséget megkövetelő munkahelyen többet kereshet, mint az iskolában.

Ezzel magyarázható, hogy 16 ezer pedagógus hiányzik a közoktatásból, ami gyakran már a helyettesítéseket is megoldhatatlanná teszi. Erre az egyik diáktüntető is felhívta a figyelmet.

"Egy társadalom nem működhet anélkül, hogy gondolkodó emberek élnek benne, ezért a legeslegfontosabb kérdés ma Magyarországon, hogy az oktatás helyzetét rendezzék" – mondta az InfoRádiónak egy résztvevő.

A kormány hetek óta arra hivatkozik, hogy uniós pénzek nélkül nem tudja megadni a tanárok által követelt béremelést. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára korábban arról beszélt, hogy "a komplett baloldal nem szavazta meg, hogy gyorsabban fogadják el azokat a törvénymódosításokat, amikkel hamarabb juthat az ország ahhoz a forráshoz, amelyből minden 10 százalékos béremelés egy forintja mellé európai uniós forrásból is még egy forintot oda tudnánk tenni".

A pénteki sztrájkra készülő tanárok és a mellettük tömegesen kiálló szülők, illetve diákok ezt az érvet nem hajlandók többé elfogadni.

Szabó Zsuzsa a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint sem kell ehhez európai uniós pénz, hiszen a költségvetésben a kormány arra csoportosít át, amit fontosnak tart.

"Hát tartsa fontosnak az oktatás kérdését, és legyen kormánybiztos a tárgyalás élén, mert

a miniszter nem az oktatáshoz értő szakember. Nekünk olyan valakik kell, aki teljes szegmensében látja az összes problémát,

és képes döntéseket hozni az oktatásra vonatkozóan" – mondta a szakszervezeti elnök, utalva arra, hogy a pedagógusokkal folytatott (illetve most nem folytatott) tárgyaláson Maruzsa Zoltán képviseli a kormányzatot.

A Szabad Európa most több, egymástól független brüsszeli forrásból úgy értesült, hogy a kormány előre hozza a pedagógusbérek emelését, és vállalta, hogy 2028 helyett már 2026-ra a diplomás átlagbér 80 százalékára emeli a tanárok fizetését. A helyreállítási alapról pedig már november második felében megszülethet a megállapodás az Európai Bizottsággal – olvasható a portálon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×