eur:
389.83
usd:
357.9
bux:
73375.88
2024. július 23. kedd Lenke
A Pedagógusjelöltek a pedagógusokért elnevezésű szolidaritási demonstráció résztvevői az Emberi Erőforrások Minisztériumának Akadémia utcai épülete előtt a határozatlan idejű pedagógussztrájk kezdetének napján, 2022. március 16-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Nincs egyetértés a szakszervezetek között a pedagógussztrájkról

Október 5-re országos pedagógussztrájkot hirdetett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint viszont már kevés idő maradt egy nagyobb arányú mozgósításhoz.

Az idő rövidsége nem tesz lehetővé nagyobb arányú mozgósítást, illetve nagyon nehéz feladat elé állítaná a szervezőket, hogy október 5-én törvényes, legális sztrájkot tudjanak szervezni – mondta Totyik Tamás. A PSZ alelnöke emlékezetetett, ehhez már a szerdán be kellene jelenteniük a sztrájkban részt vevők névsorát, de azoknak, akik így is sztrájkolni akarnak, minden segítséget és támogatást megadnak.

Az alelnök emlékeztetett, a kormányzattal, illetve a „megfélemlítéssel” szembeni tiltakozások az intézményeknél folytatódnak, ami szerinte jelképes üzenetként fogható fel. Totyik Tamás arra is kitért, hogy a polgári engedetlenség helyett több helyen már a (gördülő) sztrájkot választják, miután az nagyobb jogbiztonságot nyújt a dolgozók részére.

Jelezte, a PSZ október 4-én és 5-én az alapvető jogok biztosánál tiltakozó akciót szervez. A szakszervezeti vezető úgy véli, novemberre fogy el a pedagógustársadalom türelme el, és akkor nagyobb – rendesen előkészített – tiltakozást tudnak majd elindítani. Emlékeztetett, hogy a január 31-i figyelmeztető sztrájkot is egy hónappal korábban kezdték el szervezni.

A nagyobb akció magában foglalja egy sztrájk lehetőségét is

– bár Totyik Tamás szerint a kormány ezt „ügyesen kiüresítette” –, de akár egy szélesebb társadalmi réteget megszólító tüntetést is. „Mind a kettő benne van a pakliban” – fogalmazott.

A PSZ alelnöke arról is beszélt, hogy polgári engedetlenséget a szakszervezetek nem szervezhetnek ugyan, akiket viszont emiatt joghátrány ér, azoknak minden jogi támogatást biztosítanak – akár közvetítőként a TASZ és a Helsinki Bizottság irányába, mert egy megállapodás értelmében minden joghátrányt szenvedő tanár ingyenes képviseletét felvállalják a bíróság előtt.

A PSZ a fentieken túl a tagjai kiesett bérét is száz százalékban kifizeti – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Komoly erőnléti és mentális felkészülést kell végeznie Kiss Olivérnek, aki Bíró Ádámmal együtt játékvezetőként dolgozhat a párizsi olimpia kézilabdatornáján. Azt még nem tudja, hogy melyik mérkőzéseket kapják, de az biztos, hogy a magyarok csoportjában nem vezethetnek.

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés a váratlan kínai kamatvágást követően: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken határozott emelkedést láthattunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is felpattantak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×