INFORÁDIÓ
2022. november 29. kedd
Taksony

totyik tamás

psz

pedagógussztrájk

pdsz

A Pedagógusjelöltek a pedagógusokért elnevezésű szolidaritási demonstráció résztvevői az Emberi Erőforrások Minisztériumának Akadémia utcai épülete előtt a határozatlan idejű pedagógussztrájk kezdetének napján, 2022. március 16-án.

Nincs egyetértés a szakszervezetek között a pedagógussztrájkról

Infostart / InfoRádió - Ignáth Márk

Október 5-re országos pedagógussztrájkot hirdetett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint viszont már kevés idő maradt egy nagyobb arányú mozgósításhoz.

Az idő rövidsége nem tesz lehetővé nagyobb arányú mozgósítást, illetve nagyon nehéz feladat elé állítaná a szervezőket, hogy október 5-én törvényes, legális sztrájkot tudjanak szervezni – mondta Totyik Tamás. A PSZ alelnöke emlékezetetett, ehhez már a szerdán be kellene jelenteniük a sztrájkban részt vevők névsorát, de azoknak, akik így is sztrájkolni akarnak, minden segítséget és támogatást megadnak.

Az alelnök emlékeztetett, a kormányzattal, illetve a „megfélemlítéssel” szembeni tiltakozások az intézményeknél folytatódnak, ami szerinte jelképes üzenetként fogható fel. Totyik Tamás arra is kitért, hogy a polgári engedetlenség helyett több helyen már a (gördülő) sztrájkot választják, miután az nagyobb jogbiztonságot nyújt a dolgozók részére.

Jelezte, a PSZ október 4-én és 5-én az alapvető jogok biztosánál tiltakozó akciót szervez. A szakszervezeti vezető úgy véli, novemberre fogy el a pedagógustársadalom türelme el, és akkor nagyobb – rendesen előkészített – tiltakozást tudnak majd elindítani. Emlékeztetett, hogy a január 31-i figyelmeztető sztrájkot is egy hónappal korábban kezdték el szervezni.

A nagyobb akció magában foglalja egy sztrájk lehetőségét is

– bár Totyik Tamás szerint a kormány ezt „ügyesen kiüresítette” –, de akár egy szélesebb társadalmi réteget megszólító tüntetést is. „Mind a kettő benne van a pakliban” – fogalmazott.

A PSZ alelnöke arról is beszélt, hogy polgári engedetlenséget a szakszervezetek nem szervezhetnek ugyan, akiket viszont emiatt joghátrány ér, azoknak minden jogi támogatást biztosítanak – akár közvetítőként a TASZ és a Helsinki Bizottság irányába, mert egy megállapodás értelmében minden joghátrányt szenvedő tanár ingyenes képviseletét felvállalják a bíróság előtt.

A PSZ a fentieken túl a tagjai kiesett bérét is száz százalékban kifizeti – tette hozzá.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

Nincs egyetértés a szakszervezetek között a pedagógussztrájk időpontjáról
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018