eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által szervezett demonstráció résztvevői az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2022. március 19-én. A demonstrációt megelőzően, március 16-án határozatlan idejű pedagógussztrájk kezdődött.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Tanársztrájk: „A kormány fegyelmező ügyeskedése csak olaj volt a tűzre”

Egyre többen csatlakoznak a pedagógusok gördülő tiltakozásához, Totyik Tamás szakszervezeti vezető szerint október-novemberre "az indulatok el fognak szabadulni".

Hétfőn újabb tiltakozóakcióba kezdtek a pedagógusok, országszerte megkezdődött az általuk hirdetett gördülő sztrájk. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke megkeresésünkre azt mondta: egyre több tanár csatlakozik, az igazán komoly megmozdulások azonban október-novemberben jöhetnek.

"Egyre emelkedő arányban jelennek meg a tiltakozók, bár azt el kell ismerni, hogy

a tavaszi arányoktól messze elmaradnak.

De a helyzet azt mutatja, hogy a kormány fegyelmező ügyeskedése csak olaj volt a tűzre" – fogalmazott Totyik Tamás.

Szerinte "az indulatok el fognak szabadulni" később, amikor az első energiaszámlák megérkeznek a pedagógusokhoz.

Tisztázta:

egy pályakezdő tanár nettó 206 ezer forintot kap, ha egy házaspárról van szó, 400 ezer forintot vihetnek haza, ebből 150 ezer forintot el fog vinni a rezsi. „Akkor mihez fognak kezdeni?

És akkor még az albérletet, a lakástörlesztést még nem is vettük. Vagy a gyermeküket egyedül nevelő kolléganők, 14 év tanársággal a hátuk mögött... A Magyar Szakszervezeti Szövetség számítása szerint a létminimum alatt élnek. Ők mit fognak csinálni? Az elkeseredésük biztos, hogy nagyon magasra fog csapni. Közben a kormány kommunikációja az, hogy jövőre csak 10 százalékos béremelést adnak a pedagógusoknak. A szakszervezetek számára a 20 százalékos infláció mellett ez elfogadhatatlan” – sorolta az érdekképviseleti vezető.

Hogy meddig tudnak elmenni a tanárok, arról azt mondta, nehéz a helyzet, mert a kormány "szinte láthatatlanná tette a sztrájkot" azzal, hogy a tanórák 50 százalékát biztosítani kell, nem csak felügyeletet, az érettségizőknek pedig minden nap rendes menetben kell haladniuk.

Az is elképzelhető, hogy minden nap az első 2-3 órában sztrájkolnak

a pedagógusok, és akkor minden előírás teljesül.

Az oktatási kormányzattal a tárgyalások szerinte holtponton vannak, mivel az oktatásirányítás az Európai Bizottságra vár.

Totyik Tamás arra számít, hogy az EU-tól származó bérfejlesztési pénzek negyede érkezik csak meg Brüsszelből, a többit nemzeti forrásból kell kigazdálkodni.

"Akkor a kormány miért nem lát neki, hogy ezeket a bérfejlesztéseket elkezdje? Nagyon szimpatikus a kormány célja, hogy a diplomás átlagbér 80 százalékára akarják feltornászni a pedagógusbért, csak az a baj, hogy ennek a céldátuma 2027. Ez számunkra elfogadhatatlan. Addig 26 ezerrel kevesebb pedagógus lesz a pályán. Közben a tanulói létszám csak emelkedik" – összegzett Totyik Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×