eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Coronavirus disease COVID-19 outbreak. 3D rendering
Nyitókép: CROCOTHERY/Getty Images

Koronavírus: nyakunkon a hatodik hullám

Több európai országban jelentősen emelkedett az új koronavírus-fertőzések száma, miközben a legtöbb államban nincsenek hatályban járványellenes intézkedések.

Németországban máris elhalasztanak bizonyos nem létfontosságú műtéteket a gyorsan növekvő esetszámok miatt, Olaszországban pedig csaknem kilencezer koronavírusos beteget kezelnek kórházban.

A legutóbbi hivatalos adatközlés szerint Magyarországon, június 27. és július 3. között összesen 4663 új koronavírus fertőzöttet igazoltak és 14-en hunytak el a vírus okozta betegségben.

Ez azt jelenti, hogy az új fertőzöttek napi átlaga 53 százalékkal nőtt.

Gulyás Gergely a múlt csütörtöki Kormányinfón azt mondta, hogy továbbra sincs szükség korlátozó intézkedésekre.

Ezzel szemben az ATV híradójának Kökény Mihály azt hangoztatta, hogy egyértelműen itt van a koronavírus járvány hatodik hulláma. A volt egészségügyi miniszter kiemelte: egyetlen hét alatt több mint 50 százalékkal nőtt az új fertőzöttek száma. Szerinte ez annak tulajdonítható, hogy eléggé elengedtük a járványt, nem nagyon foglalkozunk már vele.

Intézkedéseket javasol a WHO európai regionális igazgatója is,

aki az EuroNewsnak úgy fogalmazott, hogy muszáj védenünk a veszélyeztetetteket, újra kell oltatnunk megunkat. Azokban az országokban pedig, ahol erőteljes növekedés tapasztalható, érdemes maszkot viselni a zsúfolt, nem jól szellőző helyeken.

"Változott a helyzet és ebből a szempontból én is rossz jósnak bizonyultam" – jelentette ki az InfoRádiónak két héttel ezelőtt Rusvai Miklós. A víruskutató arra számít, hogy az előző omikron hullámhoz hasonlóan

a mostani is nagyon gyors felfutást és szintén gyors csökkenést mutat majd.

Rusvai Miklós szerint az a jó hír, hogy ez a mostani vírusváltozat is csak viszonylag enyhe lefolyású felső légúti betegséget idéz elő. "Nem kell arra számítani, hogy a tüdőgyulladásos esetek száma növekszik, tehát reméljük, hogy nem küld több embert a lélegeztetőgépre" – nyilatkozott a szakember.

Kemenesi Gábor is úgy látja, hogy Magyarországon sem kerülhetjük el a járvány újabb hullámát. A virológus a 24.hu-nak arról beszélt, nem lehet megjósolni, hogy ez mit fog okozni a kórházak számára. Mindenesetre azt tanácsolta, hogy bármilyen koronavírus-fertőzésre utaló tünet esetén az érintett jelentkezzen a háziorvosánál, teszteltessen és vonuljon karanténba. Ő a megelőzés miatt

már indokoltnak tartaná zárt terekben a maszkviselését.

Az M1-nek nyilatkozó Kacskovics Imre immunológus úgy véli, eddig a szerencsés véletlennek volt köszönhető, hogy nyáron nem alakult ki járványhullám Magyarországon. A virológus azt mondta, hogy a BA.4 és a BA.5, illetve az omikron szubvariánsai sokkal fertőzőbbek, mint a korábbiak.

Jakab Ferenc, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője még áprilisban mondta azt az InfoRádiónak, hogy mindenképp

fennáll a kockázata egy olyan variáns megjelenésének,

amely már komolyabb egészségügyi tüneteket okozhat. Elképzelhetőnek nevezte, hogy a következőkben az oltatlan vagy kevésbé átoltott afrikai, ázsiai területekről egy olyan variáns fog érkezni, ami ismét erősebben fertőzheti a tüdőt. Ennek az esélye teljes mértékben megvan.

Szerda reggelig világszerte 557 736 693 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig már meghaladta a 6 355 000-et.

A legfrissebb heti bontásban közölt magyarországi adatok is a járvány felfutásáról tanúskodnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×