eur:
393.75
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Digital generated image of different variants of COVID-19 cells against gray background. Omicron Civid variant concept.
Nyitókép: Andriy Onufriyenko/Getty Images

Az omikron esetében kisebb a hosszú Covid rizikója

Az elmúlt télen keringő variáns ritkábban okozott hosszú ideig fennmaradó tüneteket – derül ki egy, a Lancetben megjelent brit kutatásból.

A megfertőződöttek 4 százalékánál alakult ki hosszú Covid a King's College London szakembereinek kutatása szerint: az adatokat 100 ezer ember szolgáltatta, akik egy alkalmazásban rögzítették tüneteiket. A delta okozta hullám idején 10 százalék volt azok aránya, akiknél hosszan megmaradtak a betegséggel járó tünetek.

Összességében ugyanakkor magasabb lett a hosszú covidos betegek száma az omikron idején, mint korábban, ez annak köszönhető, hogy a variáns jóval több embert fertőzött meg – írja a BBC.

Az omikront elkapók magas száma felül tudta írni a variáns jelentette alacsonyabb rizikót, kommentálta Kevin McConway alkalmazott statisztikus professzor emeritus.

"Nem mintha lenne választási lehetőségünk, hogy melyik vírusváltozattal fertőződünk meg, arról pedig elképzelésünk sincsen, hogy egy új variáns milyen kockázatot hozhat magával"

– mondta.

A kutatók igyekeztek olyan változókat is figyelembe venni vizsgálódásuk során, mint hogy kit milyen régen oltottak be koronavírus ellen.

"Az omikron variáns lényegesen kisebb valószínűséggel okoz hosszú Covidot, mint a korábbi variánsok, mégis minden 23. ember, aki elkapja a megbetegedést, több mint négy héten át tartó tünetekkel küzd. Tekintettel nagy számukra, fontos, hogy továbbra is támogassuk őket a munkahelyükön, otthon és az egészségügyben is" – mondta Claire Steves vezető kutató.

A hosszú Covidnak nincsen pontos definíciója, az orvostudománynak még nem sikerült megfejtenie, miért alakul ki egyeseknél, míg másoknál nem. Pontos hosszáról és fő tüneteiről eltérnek a vélemények: alapvetően a

több mint 12 héten át fennálló panaszok esetében

beszélhetünk róla, ízlelés- és szaglásvesztés, ködös gondolkodás, ízületi fájdalmak, nehézlégzés és fáradékonyság is felléphetnek az érintetteknél. Álmatlanság, látásromlás és bélrendszeri problémák is felléphetnek az érintetteknél.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×