eur:
392.93
usd:
366.52
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Back view of elementary student raising arm in order to answer a questing during a class.
Nyitókép: Drazen Zigic/Getty Images

Még égetőbb lesz a tanárhiány a következő években

50 év feletti a tanárok nagy része, míg a 20-29 évesek a pedagógusoknak mindössze a 7 százalékát teszik ki – derült ki a T-Tudok Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ felmérésből.

A pedagógusok 45,5 százaléka 50 év fölötti korosztályból kerül ki – közölte érdeklődésünkre Németh Szilvia, a T-Tudok Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ ügyvezetője, aki a témában készült friss kutatás apropóján nyilatkozott.

A felmérésből kiderült, hogy a nyugdíjhoz legközelebb álló, vagyis a 60 év feletti korosztály átlagosan 10 százalékot tesz ki, ez viszont különbözik a feladatellátási helyek típusai szerint. Az óvodában a legjobb a helyzet, ott a 60 év fölöttiek aránya 5 százalék, a szakképzésben pedig a legrosszabb, ahol eléri a 18-19 százalékot.

Az összfoglalkoztatottaknál 43 év az átlagos életkor, ez viszont a pedagógusok esetében 53 év

– tette hozzá.

Németh Szilvia közölte azt is, hogy a pályakezdők aránya nem egyenletesen oszlik meg minden régióban, de nem ott jelennek meg a legnagyobb számban, ahol a leginkább szükség van rájuk.

Az elkövetkező öt plusz öt évben nagy változás fog beállni a pedagógustársadalomban, ki fog cserélődni egy jelentős réteg. A probléma az, hogy a belépőknek az aránya nem tudja ellátni, fedezni ezt a nyugdíjbavonulási hullámot – fejtette ki a szakember. Mint mondta, a pályára lépő 20-24 éves pedagógusból két-háromezer fő volt, míg a 60 év felettiek száma meghaladja a tízezret.

Az ügyvezető megjegyezte, hogy Budapesten és a fejlettebbnek nevezett régiókban olyan pedagógusok vannak, akik a 40, a 45 és az 50 éves korosztályba tartoznak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×