eur:
393.74
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Kiss Viktor egyetemista üti be a használathoz szükséges, SMS-ben kapott kódot egy kerékpáron a Mol BuBi (Budapest Bicikli) kerékpárdokkolójánál a belvárosi Erzsébet téren 2014. augusztus 1-jén. Zajlik a közösségi kerékpáros rendszer nyilvános próbaüzeme.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Szuperblokkok: a gyalogosoké, kerékpárosoké lenne a két körút közötti rész

Egy városban a legnagyobb érték és legszűkebb erőforrás a közterület - mondta a főpolgármester Budapesten.

Karácsony Gergely a Kis Távolságok Városa Alapítvány által kezdeményezett Új körút projekt nyitóeseményén azt mondta: Budapesten társadalmi párbeszéd kezd kialakulni arról, "miként is kell a saját városunkra ránézni, mire valók a közterületeink".

Hozzátette: egy városban a legnagyobb érték és legszűkebb erőforrás a közterület, amelyet - mint hangsúlyozta - "meg kell védenünk a különböző magánérdekektől", és értelmes társadalmi vitát kell folytatni arról, hogy a közterület mire való.

A főpolgármester fontosnak nevezte, hogy "az élet teljességét meg lehessen élni egy városban is". Ezen az úton nagyon sok nyugat-európai város is elindult - jegyezte meg Karácsony Gergely.

Az alapítvány tájékoztatója szerint a VI., VII. és VIII. kerületben, a Kiskörút és a Nagykörút közötti területen "

olyan egybefüggő városi tér létrehozása kezdődik el, ahol jó sétálni, vásárolni, közösségi tevékenységet és szomszédsági programokat szervezni:

egy emberközpontú körút létrehozása indul el".

Ennek részleteiről Lajos Béla, az alapítvány kurátora az eseményen kifejtette: barcelonai mintára az érintett kerületek Nagy- és Kiskörút közötti részén úgynevezett szuperblokkokat szeretnének kialakítani, és e területeken a kerékpáros és gyalogosközlekedés lenne "otthon", nem az autósok.

Lajos Béla felvetette továbbá egy "új körút" kialakításának ötletét a Nagy- és a Kiskörút, az Andrássy út és az Üllői út között a Székely Mihály, a Kazinczy és a Szentkirályi utca vonalán.

A kurátor a közelmúltban megalakult alapítványról többek között elmondta, hogy partnereket keresnek a fenntartható közlekedés és a gyalogosbarát lehetőségek bővítéséhez, a kerékpáros fejlesztések támogatásához, az autóforgalom csillapítására vonatkozó projektek kidolgozásához és ahhoz, hogy közterületeket közösségi célokra adjanak át. Együttműködőket keresnek továbbá az épített örökség megvédéséhez, a zöld, fenntartható város koncepciójának, köztisztasági projekteknek a megvalósításához, a zöldfelületek növeléséhez és a károsanyag-kibocsátás mérsékléséhez - ismertette.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×