eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Csányi Alapítvány

Két év kihagyás után visszatért a Csányi Alapítvány legnagyobb rendezvénye

Az elmúlt hétvégén tartotta Életút napi rendezvényét a Csányi Alapítvány Zánkán. Az esemény az Életút Programhoz kapcsolódott, amelyben átfogó tanulmányi és szociális segítséget kapnak a rászoruló gyermekek és családjaik. Az alapítványnak 500 támogatottja van, a gyermekeket 10 éves korukban választják ki és egészen a szakma vagy diploma megszerzésééig segítik – ismertette Radoszáv Miklós, a Csányi Alapítvány operatív igazgatója.

Az Életút nap az idén 17 éves Csányi Alapítvány legnagyobb rendezvénye, melyen a szervezet által támogatott gyerekek, továbbá az szervezet fejlesztői és vendégei vesznek részt.

Az esemény alkalmával – egy tehetségek színpada keretében – minden évben bemutatják az alapítvány munkáját és az eredményeiket, illetőleg díjakat is kiosztanak, mások mellett a legeredményesebb diákok és a támogatók számára – ismertette Radoszáv Miklós. Az Életút napi rendezvény további célja, hogy az ország hét pontján található közösségi házaikban élő gyerek találkozzanak egymással, hiszen a Csányi Alapítvány nemcsak fejlesztéssel, hanem közösségépítéssel is foglalkozik.

„A pandémia miatt volt három olyan évfolyamunk, akik még nem találkoztak mindenkivel, úgyhogy ezért is lett az idei egy nappal hosszabb, négynapos, mint máskor” – jegyezte meg a gyerekek által nagyon várt eseménnyel kapcsolatban az operatív igazgató.

Az alapítványnak jelenleg 500 támogatottja van, amivel elérték a végső létszámot, ugyanis egy hosszú távú projektről van szó. Ez azt jelenti, hogy 10 éves korban választják ki a gyerekeket, akiket úgymond felvételiztetnek, vagyis beválogatják őket, majd egészen addig támogatják őket, amíg szakmával, diplomával a kezükben nem lépnek ki az életbe, a munka világába. Tehát az Életút Program egy bekerült gyerek számára 10-14 évre szól. Ebből következően az első gyerekek az elmúlt néhány évben kerültek ki, idén pedig 39 diplomás, szakmával rendelkező fiatalt búcsúztatott az alapítvány.

Az alapítványnak egyébként jelenleg száz támogatott egyetemistája van, akik az ország több nagyvárosában végzik a tanulmányaikat Szegedtől Pécsen át Budapestig. Közülük a legtöbben, ötvenen, a fővárosban tanulnak, és ők lakhatásban is részesülnek.

Ami a beválogatást illeti, a Csányi Alapítvány minden év januárjában hirdet pályázatot. A létszámról a megelőző évben a kuratórium dönt, hiszen – mint Radoszáv Miklós fogalmazott – felelősségteljesen kell gondolkodniuk, ezért mindig mérlegelik, hogy hány újabb gyerek fejlesztésére és taníttatására lesz fedezet a következő 10-14 évben, valamint hogy mely térségben hirdessék meg a programot.

Idén mintegy harminc gyerek befogadására kaptak lehetőséget, ezúttal Mohács és Kaposvár térségéből. A bekerülők kiválasztásáról május 18-án várható a végső kuratóriumi döntés – jegyezte meg az operatív igazgató.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×