eur:
394.75
usd:
370.8
bux:
65122.07
2024. április 19. péntek Emma
An elderly man not feeling well while doctor writing down symptoms during COVID-19 pandemic.
Nyitókép: Smederevac/Getty Images

Covid vagy felső légúti betegség? – Nem könnyű a válasz, de vannak árulkodó jelek

Az elmúlt hetekben a gyermek és a felnőtt ellátásban is megemelkedett azoknak a betegeknek a száma, akik felső légúti panaszokkal fordulnak orvoshoz. Az InfoRádió által megkérdezett fül-orr-gégész főorvos, dr. Noszek László PhD azt mondta, első ránézésre nehéz a diagnózis. Szólt arról is, hogy a legújabb tapasztalatok szerint akár a kötőhártyagyulladás vagy az enyhe bőrtünetek is utalhatnak a koronavírus delta variánsának fertőzésére.

Dr. Noszek László PhD, fül-orr-gégész főorvos szerint a felső légúti fertőzések diagnózisa egyfelől könnyű és „mindenki” ért hozzá, másik oldalról viszont nehéz pontosan megmondani, hogy mi az adott kórokozó, miután nem állnak azonnal rendelkezésre ehhez eszközök. Kivételt jelent a koronavírus-fertőzés esetében például az antigén-gyorsteszt, illetve a legbiztosabb a PCR-teszt. „Viszont a nálunk használatos módszerek nem azonnali eredményt adnak, tehát mire kiderül egész pontosan, hogy koronavírus-fertőzésről van-e szó, addigra viszonylag sok idő telik el” – magyarázta.

A szakember a felső légúti panaszok esetén használatos házi praktikákkal kapcsolatban azt mondta, jelen helyzetben mindenkinek az egyéni felsőssége, hogy végiggondolja, hogy járt-e olyan helyen, volt-e a környezetében az elmúlt időszakban igazolt koronavírus-fertőzés, azzal együtt, hogy a delta variáns tünetmentesen is képes fertőzni. Ha például arról értesülünk, hogy egy olyan személy betegsége igazolódott teszttel, akinek a környezetében voltunk, mindenképp gondolnunk kell arra, hogy mi magunk is megfertőződhettünk koronavírussal. Lehetőség szerint ilyenkor tesztelni kell, távol kell maradni másoktól – hangsúlyozta a Szent Imre Kórház fül-orr-gégész főorvosa.

Kiemelte, a felső légúti tünetek között nincs olyan, amely teljes bizonyossággal kizárná a koronavírus lehetőségét. A szaglásvesztés azonban árulkodó lehet, ami a Covid esetén változatlanul előfordul, igaz, nagyságrendekkel kisebb mértékben, mint mondjuk az első hullámban – tette hozzá. Ha az eleinte enyhe felső légúti tüneteket rosszabbodó állapot követi, az mindenképp a koronavírus-fertőzésre utal, amihez a szaglásvesztésen túl ízvesztés, gasztroindesztinális tünetek, gyomor- és bélrendszeri problémák, illetve kötőhártya-gyulladás párosulhat, de előfordulhatnak bőrtünetek is. Tehát a koronavírus nagyon sokrétű tünetegyüttest okoz – foglalta össze.

A szakember arra is kitért, jelenleg nincs új kötelező háziorvosi vagy szakorvosi protokoll, de még sor kerülhet megszorító vagy korlátozó jellegű intézkedésekre, hiszen a járványügyi helyzet nem javul, hanem az utóbbi napokban jelentősen romlik.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×