eur:
394.32
usd:
371.48
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Facebook/Márki-Zay Péter

Márki-Zay Péter nyerte az előválasztást - íme a legfontosabb történések

Vasárnap este nem sokkal 10 óra után nyilvánosságra hozták a végeredményt, és bizonyossá vált, ki lesz az ellenzék miniszterelnök-jelöltje Orbán Viktor ellen a 2022-es választásokon.

Az Országos Előválasztási Bizottság vasárnap esti határozatában megállapította a második forduló végeredményét. Eszerint:

  • Összes résztvevő: 662 353
  • Összes érvényes szavazat: 655 237
  • Összes érvénytelen szavazat: 7116

Miniszterelnök-jelölti eredmények:

  • Márki-Zay Péterre leadott összes szavazat: 371 560 (56,71%)
  • Dobrev Klárára leadott összes szavazat: 283 677 (43,29%)

Az egyes körzetek, megyék végeredményéről itt írtunk.

A második fordulóban 662 353-an vettek részt személyesen vagy online, közülük 655 237-en adtak le érvényes szavazatot.

Budapesten egy választókörzet kivételével, ahol mindössze 29 szavazattal nyert Dobrev Klára, minden helyen alulmaradt a DK jelöltje Márki-Zay Péterrel szemben. A fővároson kívül pedig több mint 9 ezer voksot vert rá az Európai Parlament alelnökére a hódmezővásárhelyi polgármester.

Márki-Zay Péter: egy sorskérdés marad

Az ellenzék miniszterelnökjelöltjének győzelmi sajtótájékoztatóján kiderült, most legyőzött ellenfelével, Dobrev Klárával is szövetségben dolgoznak tovább Orbán Viktor leváltásáért. Ez a kicsik forradalma, fogalmazott a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője, kiemelve, hogy a fiatalok döntötték el javára az előválasztást.

Márki-Zay Péter azt ígérte, új Magyarországot akarnak építeni, új kultúrát akarnak elhozni az országnak, ahol a szeretet lesz az uralkodó, mert sötétséggel nem lehet legyőzni a sötétséget, csak világossággal.

"Politikusoktól elfogadhatatlan lesz egymás szidalmazása, zsarolása. Elfogadhatatlan lesz bármilyen visszaélés az ellenzéken belül" - jelentette ki. Az új kultúrában magukhoz kell ölelni minden cigányt, zsidót, meleget, népiest és urbánust és még a fideszeseket is - fogalmazott.

Ebben a helyzetben az ellenzéki egységet senki nem törheti meg, hiszen előválasztást követően egy sorskérdés marad Magyarország számára: Fidesz vagy nem Fidesz - közölte a politikus. Szerinte a Fidesz intézkedései, a pártkatonák bebetonozása az intézmények élére azt jelzi, hogy a Fidesz már csomagol, készül a bukásra.

Kijelentette, az előválasztás során nem csupán egységet teremtettek, hanem ellenzéket is váltottak. Leváltották azokat akik üzleteltek a hatalommal. Mert csak olyan hadsereggel mehetünk háborúba, amelynek soraiban nincsenek árulók és akik valóban akarják a 2010 előtti és a 2010 utáni korrupció elszámoltatását egyaránt - hangsúlyozta.

Ennek az elszámoltatásnak a vezetője Hadházy Ákos lesz - tette hozzá.

Azt mondta, kétharmaddal fogják leváltani a jelenlegi rendszert.

Ha győznek, nyilvánosságra hozzák az ügynökaktákat, felzárkóztatási program indul a romáknak, valamint létrehoznak egy fékekkel és ellensúlyokkal teli, jogállami alkotmányt - ígérte Márki-Zay Péter.

Hét pontba össze is foglalta, milyen feladatokat szeretnének megoldani - minderről itt írtunk.

Dobrev Klára: a DK megerősödve került ki az előválasztásból

A párt miniszterelnök-jelöltje gratulált Márki-Zay Péternek, majd arról beszélt, hogy mostantól arra kell közösen fókuszálniuk, hogy közösen legyőzzék Orbán Viktort.

Úgy látta, a DK megerősödve került ki az előválasztásból. Megerősödött a hatpárti szövetség az előválasztásban, esélyes lesz jövőre Orbán Viktor ellen.

Dobrev Klára hangsúlyozta, hogy a DK továbbra is egy baloldali, progresszív párt marad. Újságírói kérdésre, mely szerint néhány nappal ezelőtt alkalmatlannak nevezte a miniszterelnökségre ellenfelét, a politikus azt válaszolta: a múlt vitáit magunk mögött kell hagynunk.

Egyelőre nincs arról döntés, hogy Dobrev Klára marad-e az Európai Parlamentben, vagy itthon folytatja politikai pályafutását.

Kocsis Máté: folytatódik a Gyurcsány-show

Életbe lép a Gyurcsány–Márki-Zay-paktum, a baloldal hatalmat akar, annak viszont feltétele, hogy a miniszterelnök-jelölt és a legnagyobb baloldali párt elnöke ezt megkösse – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője az ellenzéki előválasztásra reagálva vasárnap közösségi oldalán. Kocsis Máté azt írta: Márki-Zay Péter nyilatkozata egyértelművé teszi, hogy Gyurcsány Ferenc rajta keresztül térne vissza a hatalomba, a helyzet tehát változatlan.

Az új show legmókásabb részének nevezte, hogy Márki-Zay Péteren keresztül a baloldal most jobboldali emberek szavazatát akarja megszerezni ahhoz, hogy hatalomhoz jusson. Osztottak-szoroztak, és rájöttek, hogy nincs már elég szavazó a baloldalon, ezért ráfogják Márki-Zayra, hogy jobboldali, hátha onnan tud még szerezni támogatókat – jegyezte meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×