eur:
389.06
usd:
359.33
bux:
68154.11
2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett
Gold mining and and investment in precious metals concept with close up on golden nuggets on a black background
Nyitókép: Moussa81/Getty Images

Elindult egy vizsgálat a börzsönyi aranybánya létesítéséhez

Aranybányát nyitna egy cég a Börzsönyben. A Hun-Bányászat Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Kft. szerint ezer tonna arany és ezüst van a hegység mélyén, ráadásul nem túl mélyen, és a természet károsítása nélkül kitermelhető formában. A Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat most megerősítette az InfoRádiónak, hogy folyamatban van a koncessziós engedély kiírásához szükséges vizsgálat.

Dél-Afrikában és Szibériában sincsenek olyan gazdag aranylelőhelyek, mint Magyarországon a Börzsönyben - állítja Varga István, a Hun-Bányászat Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Kft. ügyvezető igazgatója.

Mint kifejtette: ott 10-15 százalék a maximum, amire bányákat nyitnak, ennek viszont 105 méter mélyen van a legmélyebb pontja, és 65 méter mélyen találták meg a dúsulást Márianosztra Kóspallag és Nagybörzsöny községek között. Szigorúan védett természeti terület, tehát ide bányászati célból belépni nem lehet.

Ennek ellenére Varga István szerint mégis felszínre lehet hozni az aranyat is az ezüstöt.

„A lejtaknákat a három község közigazgatási területén indítanánk. A föld alatt nagyjából 65 méteren találkozna a három akna és ott a föld alatt lehetne kialakítani egy feldolgozó üzemet. Ez egy vulkáni hegység volt, 50-60 millió évvel ezelőtt több lávakitörés történt, és az hozta fel ilyen magasságra az aranyat és az ezüstöt. Nagyon fontos, hogy termésarany és termésezüst, tehát ehhez nem kell ciános kioldás, hanem egyszerűen vízzel mosható. Olyan rendszert alkottunk, hogy soha a természetvédelmi területre nem lépünk be” – emelte ki.

Az ügyvezető igazgató szerint a kitermelést a két-három évig tartó engedélyezés után kezdenék meg, és

14 év alatt egymilliárd eurós ráfordítással 38 milliárd eurós hasznot eredményezve ezer tonna aranyat és ezüstöt hoznának a felszínre.

A Magyar Bányászati és Földtani szolgálat jelenleg a koncessziós bányászati engedély kiírását megelőző érzékenységi és terhelhetőségi vizsgálatot végzi a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és az Országos Vízügyi Főigazgatóság bevonásával - írta a szervezet az InfoRádió megkeresésére.

A végleges jelentést környezetvédelmi, vízgazdálkodási, örökségvédelmi, talajvédelmi, közegészségügyi, nemzetvédelmi, területfejlesztési és vagyongazdálkodási szempontok alapján adják ki, de azt nem közölték, hogy mikor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ha csak egy EP-mandátumot nyer a Momentum, a ciklus felénél cserél Donáth Anna és Cseh Katalin
Aréna - előzetes

Ha csak egy EP-mandátumot nyer a Momentum, a ciklus felénél cserél Donáth Anna és Cseh Katalin

A Momentum azért küzd a kampányban, hogy ismét két EP-mandátumot szerezzen, de ha csak egyet kap a párt, akkor az ötéves ciklus alatt Cseh Katalin és Donáth Anna a mandátumot elfelezve féltávnál egymást váltja majd az EP-ben. Erről Cseh Katalin, a Momentum elnökségi tagja, EP-képviselő beszélt az InfoRádió Aréna című műsorának stúdiójában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.30. csütörtök, 18:00
Cseh Katalin
a Momentum elnökségi tagja és EP-képviselőjelöltje
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×