INFORÁDIÓ
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám

arany

bánya

börzsöny

Gold mining and and investment in precious metals concept with close up on golden nuggets on a black background

Elindult egy vizsgálat a börzsönyi aranybánya létesítéséhez

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Aranybányát nyitna egy cég a Börzsönyben. A Hun-Bányászat Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Kft. szerint ezer tonna arany és ezüst van a hegység mélyén, ráadásul nem túl mélyen, és a természet károsítása nélkül kitermelhető formában. A Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat most megerősítette az InfoRádiónak, hogy folyamatban van a koncessziós engedély kiírásához szükséges vizsgálat.

Dél-Afrikában és Szibériában sincsenek olyan gazdag aranylelőhelyek, mint Magyarországon a Börzsönyben - állítja Varga István, a Hun-Bányászat Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Kft. ügyvezető igazgatója.

Mint kifejtette: ott 10-15 százalék a maximum, amire bányákat nyitnak, ennek viszont 105 méter mélyen van a legmélyebb pontja, és 65 méter mélyen találták meg a dúsulást Márianosztra Kóspallag és Nagybörzsöny községek között. Szigorúan védett természeti terület, tehát ide bányászati célból belépni nem lehet.

Ennek ellenére Varga István szerint mégis felszínre lehet hozni az aranyat is az ezüstöt.

„A lejtaknákat a három község közigazgatási területén indítanánk. A föld alatt nagyjából 65 méteren találkozna a három akna és ott a föld alatt lehetne kialakítani egy feldolgozó üzemet. Ez egy vulkáni hegység volt, 50-60 millió évvel ezelőtt több lávakitörés történt, és az hozta fel ilyen magasságra az aranyat és az ezüstöt. Nagyon fontos, hogy termésarany és termésezüst, tehát ehhez nem kell ciános kioldás, hanem egyszerűen vízzel mosható. Olyan rendszert alkottunk, hogy soha a természetvédelmi területre nem lépünk be” – emelte ki.

Az ügyvezető igazgató szerint a kitermelést a két-három évig tartó engedélyezés után kezdenék meg, és

14 év alatt egymilliárd eurós ráfordítással 38 milliárd eurós hasznot eredményezve ezer tonna aranyat és ezüstöt hoznának a felszínre.

A Magyar Bányászati és Földtani szolgálat jelenleg a koncessziós bányászati engedély kiírását megelőző érzékenységi és terhelhetőségi vizsgálatot végzi a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és az Országos Vízügyi Főigazgatóság bevonásával - írta a szervezet az InfoRádió megkeresésére.

A végleges jelentést környezetvédelmi, vízgazdálkodási, örökségvédelmi, talajvédelmi, közegészségügyi, nemzetvédelmi, területfejlesztési és vagyongazdálkodási szempontok alapján adják ki, de azt nem közölték, hogy mikor.

Nyitókép: Moussa81/Getty Images

Kapcsolódó hang

Elindult egy vizsgálat a börzsönyi aranybányához
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018