eur:
395.12
usd:
371.64
bux:
66169.98
2024. április 16. kedd Csongor
Hajókonvoj halad az Árpád hídnál a dunai hajóbaleset két magyar áldozatának, a Hableány kapitányának és matrózának búcsúztatásán 2019. július 12-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Ma bárki bármit tehet a Hableánnyal, bűnjelként aligha használható a hajótest Jurij C. ügyvédje szerint

Tóth M. Gábor szerint ha a Viking Sigynnek nem szabadott volna elmozdulnia a tetthelyről az ítélethirdetésig, a Hableányt sem hagyhatták volna magára.

Továbbra is bűnjelként lefoglalva áll a Hableány roncsa az újpesti kikötőben, azonban gyakorlatilag nem őrzi senki, és kordonnal sincs elkerítve, így bárki felmászhat rá vagy bármit elvihet róla, írta meg a Telex.

Az InfoRádió megkereste a rongálással összefüggésben a Hableányt víz alá forgató Viking Sigyn kapitánya, Jurij C. védőjét. Tóth M. Gábor azt mondta: nem elvárható, hogy a bíróság folyamatosan ellenőrizze a tárgyi bizonyíték sértetlenségét, de biztosítani kell, hogy a bűnjel a jogszabály által előírt őrzésnek megfelelően legyen tárolva.

"Amíg a rendelkezési jogkör gyakorlója a BRFK volt, addig tudomásom szerint a kordonnal körülvett hajót kamerával figyelték megállás nélkül.

Amikor a vádiratot benyújtotta az ügyészség, és a rendelkezési jogkör átkerült a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz, a közölt információk szerint a kordon eltűnt és kamerák sincsenek, így az elvi lehetősége annak, hogy bárki megközelítse a hajót, adott" - részletezte Tóth M. Gábor. Ő maga 2021. május 20-án járt utoljára a hajónál a Népszigeten, szakértői szemlén, akkor még csak azok mehettek fel a hajóra, akiknek ezt a bíróság megengedte.

Őrzés most tehát tudomása szerint nincs, a hajó várja a dokkban a sorsát, feltételezése szerint a kikötői bérlő vagy tulajdonos felelős azért, hogy megmaradjon a Hableány "állaga", állapota.

Tóth M. Gábor szerint

van jelentősége még a büntetőügy szempontjából is, hogy bárki odamehet a hajóroncshoz,

ugyanis ilyen esetben változás állhat be a kiemeléskori állapothoz képest, újabb szakértők tehát már nem ugyanazt az állapotot látják a hajón, mint a korábbiak.

"Ez egy olyan tárgyi bizonyítási eszköz, amelyet az eljárás befejeződéséig ugyanabban az állapotában kellene megőrizni" - mutatott rá a védőügyvéd, aki szerint még a sértetti oldal képviseletét ellátó ügyvéd is úgy látja, hogy az érintett hajókat jóformán még a helyszínről sem lehetett volna elmozdítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Megszólalt az Uber – Kiderült, mikor indulnak Budapesten

Megszólalt az Uber – Kiderült, mikor indulnak Budapesten

Nemrég derült ki, hogy az Uber – amely közel nyolc éve hagyta el a budapesti piacot – új formában tér vissza a fővárosba. Április 16-án, vagyis ma a Budapesti Közlekedési Központ után a Nemzeti Közlekedési Hatóság is zöld utat adott a cégnek, vagyis a hivatalos jóváhagyási folyamat lezárult. Várhatóan nyár elején indul a szolgáltatás, és már csak napok kérdése, hogy jelentkezhetnek a sofőrök az Uberhez. A cég indulásáról kérdeztük Kardos Esztert, az Uber magyarországi vezetőjét és Reich Ádámot, a partnercég, az F Mobilitás Kft. ügyvezetőjét.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×