eur:
393.14
usd:
366.54
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Lynx gyalogsági harcjármű a zalaegerszegi ZalaZone Járműipari Tesztpálya fogadóépülete közelében 2020. december 17-én, a Lynx-harcjárműgyár alapkövének ünnepélyes letétele alkalmából tartott bemutatón. A német Rheinmetall és a magyar állam vegyesvállalata által mintegy 60 milliárd forintból épülő, a kategóriájában legkorszerűbbnek számító Lynx harcjárműveket gyártó üzemből 218 harcjármű kerül a Magyar Honvédséghez, amelyből 172-t gyártanak majd le a 2023-ra elkészülő zalai üzemben.
Nyitókép: MTI/Varga György

Új hadiipari holding alakul Magyarországon

Maróth Gáspár szerint az eddigi tapasztalatok azt mutatták, hogy a gyors döntéseket igénylő és több kockázattal járó hadiiparban az állam rossz tulajdonos - most inkább befektető lesz.

A kormány átszervezi, egy központ alá rendeli a hadiipar irányítását. Az intézkedéssel másfél év után ismét újabb miniszterhez, ezúttal Palkovics Lászlóhoz kerülnek a nagyobb honvédségi cégek és velük együtt az állam hadiipari érdekeltségei. A piacon eddig sikeres fegyverkereskedő magáncég is az államé lesz - írta a 24.hu. Utóbbiról, a Milipol Zrt. ügyéről Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a lapnak azt mondta, "közvetítőként voltak jelen a piacon, és nélkülük nem egy, nem két, hanem legalább harminc gyártóhoz nem lehetett hozzáférni. Az állam minden eszközével próbálta megkerülni a Milipolt, de ez nem sikerült. El kell ismernünk, hogy a tulajdonosok jó céget raktak össze, amely ezentúl az államnak dolgozik."

Az állam a Védelmi Beszerzési Ügynökség mellett egy újabb szervezetet hoz létre, ami a nemzetközi fegyver- és hadiipari kereskedelem bonyolításért felel majd. A lap felidézi: 2020 januárjában egy törvénymódosítással a Honvédelmi Minisztériumtól az állami vagyonért felelős miniszterhez, Mager Andreához helyezték át a négy legnagyobb honvédségi cég tulajdonosi jogait. E jogok most – a HM EI Zrt. kivételével – az innovációs és technológiai miniszterhez vándorolnak.

A Rheinmetalltól a HungaroControlon át a Rábáig

Palkovics László vezetésével egyetlen holdingban, a Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt.-ben (NVII) vonják össze az állam HM-céges portfólióját: a HM ArmCom Kommunikációtechnikai Zrt.-t, a HM Arzenál Elektromechanikai Zrt.-t, és a HM Currus Gödöllői Harcjárműtechnikai Zrt.t. Az új cég az Opten adatai szerint áprilisban alakult meg, és egyelőre még a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. irányítása alá tartozik.

Ebbe a holdingba kerül be az új szerzemény Milipol Zrt., továbbá a magyar állam és a német Rheinmetall közös beruházásában Zalaegerszegen épülő harcjárműgyár, az Airbus magyarországi érdekeltsége, továbbá bekerül a holdingba az alaptevékenységként polgári feladatokkal foglalkozó, honvédelmi szempontból határterületnek számító Aeroplex, HungaroControl és Rába Holding is.

Maróth Gáspár azt mondta a 24.hu-nak, hogy az eddigi tapasztalatok szerint a gyors döntéseket igénylő és több kockázattal járó hadiiparban az állam rossz tulajdonos, mert „defenzív üzletpolitikával nem lehet sikert elérni a piacon”. Ezért a cél az, hogy

a nemzetközi piaci szférából verbuvált menedzsment vegye át a vezetést, az állam pedig pénzügyi befektetőként jelenjen meg ezen a területen

- írta a lap.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×