INFORÁDIÓ
2021. április 11. vasárnap
Leó, Szaniszló

fidesz

epp

európai parlament

orbán viktor

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) Budapesten, a Karmelita kolostorban fogadta Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét 2019. március 12-én.

Több változás is lehet a szerdai európai néppárti döntés eredménye

Infostart / Fóris György

Miközben a kizárásnál nem várható változás a többségi szavazás fenntartásában, újdonság lehet a frakción belüli felfüggesztés, illetve „visszavétel” lehetőségének írott szabállyá tétele is.

Élénk érdeklődés kíséri az Európai Néppárt EP-frakciójának szerdai ülését előkészítő egyeztetéseket, amelyekről ugyanakkor a dolog természeténél fogva publikus tájékoztatás az adott fázisban nem érhető el. Névtelenséget kérő EP-forrásból azért így is sikerült kideríteni néhány várható fejleményt.

Számunkra is megerősítették azt a kedd reggel körbefutott értesülést, miszerint a szerdán frakció elé kerülő javaslat

már nem számol az egyszerű többséggel történő csoportos kizárás lehetőségével,

jóllehet, az ülés előkészítése során bőven voltak mellette lobbizók is.

Úgy tűnik azonban, elegendő támogatást szerezhet az az alapvetően német sugallatra született kompromisszum, amely egyfelől a kizárást továbbra is kétharmados többséghez kötné, másfelől viszont a néppártok európai szervezetének mintájára a frakciónál is intézményesítené az (akár csoportos) felfüggesztés lehetőségét.

Mint jelentések emlékeztetnek, bizonyos fokú egyéni felfüggesztés lehetősége már eddig is létezett. Legutóbb például ilyen értelmű frakciódöntés született Deutsch Tamás esetében, akinél – a képviselő korábbi megnyilatkozásaira reagálva – meghagyták ugyan a formális frakciótagságot, de nem szólalhat fel a frakció nevében, nem viselhet frakcióhoz kötődő funkciót, és nem vehet részt a frakció belső ügyeit formáló szavazáson.

Ennek kiterjesztése egy teljes nemzeti delegációra – mint amilyen a Fidesz–KDNP is jelenleg – mindenképpen újdonságnak számítana, ha szerdán valóban sor kerül rá.

Másfelől viszont a frakció ilyen módon továbbra is – számszerűen – tagjai között tarthatja számon a relatíve nagy számú magyar képviselőcsoportot, az utóbbi pedig továbbra is részt vehet a frakció vitában, érveivel, belső ad-hoc koalíciók szervezésével elvben hatással lehet döntéseinek formálására.

Megfigyelők ennek kapcsán emlékeztetnek, hogy a magyar miniszterelnök a Fidesz számára a közelmúltban olyan „társult tagság” lehetőségét is felvetette a néppárti frakciónál, amely többé-kevésbé hasonló mozgásteret tett volna lehetővé a magyar képviselők számára.

A szerdai frakciódöntés amúgy más területen is hozhat újdonságot. Így

  • várhatóan rögzítik az esetleges kizártak visszavételének a lehetőségét, és
  • a tervek szerint – tekintettel a járványra – intézményesítik a frakción belüli online döntéshozás módját is.

Egyes EP-források nem tartják teljesen lehetetlennek, hogy a Fidesz kizárását leginkább szorgalmazva – szám szerint csak néhány képviselővel rendelkező – egyes nemzeti (például skandináv) delegációk esetleg nem csupán elítélik majd szerdán ennek újbóli elmaradását, hanem saját kilépésüket is felvetik. Mások ugyanakkor úgy vélik, hogy ennek a jelen szakaszban csekély az esélye, mivel e csoportok jövőbeni befolyását az EP-ügyek menetére radikálisan lecsökkentené egy ilyen lépés.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018