eur:
394.16
usd:
365.31
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Több Pfizer-oltást vesz a kormány, érkezik az újabb Szputnyik-szállítmány is - a nap hírei

Csaknem 11 millió adagra növelte a lekötött Pfizer-vakcina mennyiségét Magyarország - jelentette be az országos tisztifőorvos. Csaknem megnégyszereződött a pozitív tesztek aránya a főváros újabb ingyenes tesztelési programjában. Még ebben a hónapban bemutatja az immunitás igazolására szolgáló jogalkotási javaslatát az Európai Bizottság. A nap legfontosabb hírei március 1-jén.

Csaknem 11 millió adagra növelte a lekötött Pfizer-vakcina mennyiségét Magyarország - jelentette be az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján elmondta: emellett újabb, 280 ezer adag orosz védőoltást tartalmazó szállítmány indult el Budapestre. Ebből 100 ezer adag a második oltásként beadható vakcina és 180 ezer az első dózisú oltóanyag. Eddig több mint 685 ezren az első, 251 ezren pedig már a második dózist is megkapták.

Országos átlagban ismét nőtt a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízmintákban. A szakemberek Békéscsabán, Budapesten, Kecskeméten, Pécsen és Szekszárdon tapasztaltak emelkedést és csak Zalaegerszegen regisztráltak csökkenő tendenciát. Az eredmények is megerősítik, hogy a járvány harmadik hulláma felszálló szakaszban jár, ezért fokozott figyelmet kell fordítani a már jól ismert megelőző intézkedésekre.

A decemberi adatokhoz képest csaknem négyszer annyi lett a pozitív tesztek aránya a főváros most zárult ingyenes tesztelési programjában. A Fővárosi Önkormányzat február 18-27. között másodszorra szervezett ingyenes koronavírus szűrést fővárosi lakcímmel vagy tartózkodási engedéllyel rendelkező lakosoknak. Csaknem 10 ezer tesztet végeztek el, a pozitív tesztek aránya több mint 2 és fél százalék lett.

A jegybankelnök szerint az új évtized kockázatos lesz, és Magyarország csak akkor nyerhet, ha annak minden változását ki tudja használni. Matolcsy György a növekedés.hu-n közzétett elemzésében a technológiai forradalmat nevezi a siker kulcsának. Véleménye szerint digitálissá kell alakítani az államot, az oktatást, a háztartásokat, az üzleti szektort, és kell legalább egy világelső magyar technológia. Erre a legtöbb esély az egészségiparban, és a hozzá kapcsolódó területeken látszik.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint veszélyhelyzetben a nemzeti kormányok is eldönthetik, hogy milyen koronavírus elleni vakcinát használnak az emberek védelmében. Szijjártó Péter a bécsi ötök szlovéniai találkozóján kiemelte: a vakcina jelenti az igazi megoldást a járványra, ezért sok és biztonságos oltóanyagra van szükség. A bécsi ötök tagja Magyarország mellett Szlovénia, Csehország, Szlovákia és Ausztria.

A közép-európai régió körforgásos gazdaságának meghatározó vállalatává szeretne válni a Mol-csoport - erősítette meg Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató. A vállalat elnök-vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a változó világ kihívásaihoz igazította hozzá a társaság a 30 évre szóló stratégiáját. A cég 2030-ig minden második dollárt fenntartható projektekre költene és 2025-ig 1 milliárd dollárból zöldíteni szeretné a beruházásokat.

Még ebben a hónapban bemutatja a koronavírussal szembeni immunitás igazolására szolgáló jogalkotási javaslatát az Európai Bizottság - jelentette be a testület elnöke. Ursula von der Leyen Twitter-üzenetében azt írta: az intézkedéssel az európaiak szabadabb utazását szeretnék segíteni. Kiemelte: az igazolás megfelel majd az adatvédelmi előírásoknak és tiszteletben tartja a magánszférát. Szólt arról is, hogy legalább 3 hónapra van szükség egy közös európai nyilvántartási rendszer kifejlesztéséhez.

Kétmillió adag, koronavírus-elleni Szputnyik orosz vakcinát vásárolt Szlovákia. Az első szállítmány már megérkezett Kassára a szlovák hadsereg különgépén. Igor Matovic miniszterelnök bízik abban, hogy az orosz fél betartja a szombaton aláírt megállapodást, és megfelelő mennyiségben, időben fogja szállítani a vakcinát. Egy hónapon belül egymillió vakcina érkezésére számítanak.

Egy év letöltendő és 2 év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte Nicolas Sarkozy volt francia államfőt, befolyással való üzérkedés és korrupció miatt a párizsi büntetőbíróság. A politikus fellebbezést nyújtott be a döntés ellen, így nem kell börtönbe vonulnia. Ez az első alkalom, hogy korrupció gyanújával kellett egy volt államfőnek bíróság elé állnia.

Több mint 300 magánszemélyt és szervezetet jelöltek az idén a Nobel-békedíjra, ami a norvég Nobel-bizottság titkára szerint tükrözi a világszerte tapasztalható súlyos emberi jogi problémák magas számát. Az öttagú testület pénteken ül össze először. Az idei jelöltek között van már Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki politikus, az Egészségügyi Világszervezet COVAX programja.

A drámai kategóriában A nomádok földje, a vígjátékok mezőnyében a Borat utólagos mozifilm kapta a legjobb film díját a 78. Golden Globe-gálán. Chadwick Boseman - A blues nagyasszonya című filmben nyújtott alakítását posztumusz ismerte el a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szövetsége a legjobb drámai színész díjával. Mundruczó Kornél Pieces of a Woman című filmjének főszereplőjét, Vanessa Kirbyt a legjobb színésznő díjára jelölték, de az elismerést Andra Day kapta. Jodie Foster kapta a legjobb női mellékszereplő elismerését.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×