eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 7-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Müller Cecília: újabb járványügyi intézkedések bevezetésére is szükség lehet

Nagyon nehéz hetek jönnek, félő, hogy az egészségügyi ellátórendszert túlterheli a járvány – mondta az országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. Emiatt mérlegelik az iskolákban a teljes digitális tanrendet, és módosítottak az oltási protokollon is, hogy minél többen kapják meg legalább az első oltásukat.

Március 15-én éjfélig meghosszabbította a kormány a szigorított határőrizetet, így már hat hónapja lesz érvényben a járványveszély miatt elrendelt határzár – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes, az ügyeleti központ vezetőhelyettese. 128 hátárátkelőhely van a magyar határon, ebből 10 van nyitva közúton a személy- és teherforgalom előtt, 33 hely csak a személyforgalom előtt van nyitva, a többi zárva tart.

A védelmi intézkedések is továbbra is érvényben vannak, de szigorították a beutazási szabályokat. Az üzleti célú utazás után a hazaérkezéskor

a magyar állampolgárok is automatikusan hatósági házi karanténba kerülnek,

kivéve, ha az utazási célország az EU-tagja és még néhány más ország.

Az alezredes beszélt a csalókról is, akik most már az illegális oltószereket kínálnak. Kiemelte, hogy nincs koronavírus elleni csodaszer, és oltóanyagot csak az állam hozhat be az országba.

Az elmúlt 48 órában a maszkviselési szabályok megszegése miatt 618 esetben intézkedtek a rendőrök. Közterületi maszkviselési hiányosság miatt 541 esetben léptek fel. Üzletekben 56 esetben nem viseltek maszkot. Tömegközlekedési eszközön 21 emberrel szemben kellett intézkedni – mondta Kiss Róbert.

A nyitvatartási szabályok megsértése miatt eddig 842 intézkedés kellett, 214 esetben állapították meg az üzemeltető vagy tulajdonos felelősségét. Zuglóban egy sörözőben 23 ember volt és alkoholt is fogyasztott, míg a Jókai téren egy söröző előtt ittak, mindkét vendéglátóhely ellen eljárás indult.

Szerdán 1661 esetben kellett intézkedni a kijárási tilalom megszegése miatt. A tranzitszabályok megszegése miatt 221 rendőri intézkedés történt. 37 882 esetben ellenőriztek hatósági házi karantént, 12 394 újat rendeltek el kedden, és összesen 34 716 zárlat van hatályban.

Világszerte tombol a járvány. Minden figyelmünket az elkövetkező hetekre irányítsuk, nagyon nehéz hetek várnak ránk. Számos ország a teljesítőképességének a határához érkezett – mondta Müller Cecília országos tisztfőorvos.

4326 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 432 925 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 84 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 15 058 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 322 956 fő, de az aktív fertőzöttek száma is 94 911 főre emelkedett. 5679 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 537-en vannak lélegeztetőgépen – ismertette a hétvége adatait Müller Cecília, és kiemelte, hogy jelentős mértékben nőtt a kórházban kezeltek száma, de péntek óta 86-tal több ember van lélegeztetőgépen is.

Félő, hogy az egészségügyi ellátórendszert túlterheli a járvány

– mondta a szakember, ezért ismét felhívta a figyelmet a védelmi intézkedések betartására.

Közben a beadott oltások száma is emelkedett jelentősen az előző héten. Ötféle vakcina áll rendelkezésre, és próbálják előteremteni a szükséges mennyiséget. 280 ezer adag Szputnyik V vakcina indult el hétfőn Budapestre, ebből 100 ezer már a második adag. Emellett 10 millió fölé emelkedett a lekötött Pfizer-vakcinák száma.

Eddig 685 247 fő kapott oltást, közülük 251 691 fő már a második oltását is megkapta. A háziorvosok hatalmas munkát végeznek, ők keresik meg helyben a pácienseket, és tájékoztatják a betegeiket – mondta a tisztifőorvos.

Aki válogat, akár heteket is veszíthet, ezt gondolják át a döntéskor

– tette hozzá. Az unióban Magyarország a harmadik legjobban átoltott ország, jelenleg 6,94 százalékon áll az ország, az uniós átlag 4,9 százalék.

A következő hetekben is beadnak minden rendelkezésre álló vakcinát. Ezért módosítottak az oltási stratégián, az első védőoltását mindenki a lehető leggyorsabban megkapja, mert már az jelentős védettséget ad, legalábbis a súlyos szövődményektől és a halálozástól megvéd. A Pfizer vakcinájának a második adagját a WHO ajánlása szerint a 35. napon adják majd be mostantól. Az AstraZeneca oltóanyagából pedig a második adagot 12 hét után adják majd be. Kutatások igazolják, hogy a későbbi beadás nagyobb hatékonyságot eredményez.

A Janssen vakcináját az Egyesült Államokban engedélyezték, de kezdeményezték Európában is, nagyjából két hetet kell várni az európai engedélyre. Bővülhet a paletta, nőhet a beadható oltások száma. Ez az oltóanyag vektorvakcina, egy adenovírust tartalmaz, mint az orosz és az AstraZeneca-oltás.

A következő hetekben nagy mértékű emelkedésre számítanak, mert a szennyvízben is emelkedik a vírus örökítőanyagának a jelenléte, különösen Kecskeméten, Békéscsabán és Budapesten.

Ha így emelkednek a számok, újabb járványügyi intézkedések bevezetésére is szükség lehet

– mondta Müller Cecília.

Kérdések

Mekkora védettséget az oltás első adagja?

A teljes védelem kialakulásához két adagra van szükség, kivéve a Janssen vakcináját. Az első adag után vakcinánként eltérő a hatásosság, de az biztos, hogy a súlyos következményektől megvéd.

Mérlegelik-e az iskolák teljes digitális átállását?

Mérlegelik, minden nap értékelik a járványügyi adatokat. Nem zárható ki, hogy szükség lesz újabb intézkedésekre.

InfoRádió: Mikortól érvényes az új oltási protokoll?

Március elsejétől, de aki már megkapta az első oltását, az megkapja a már kijelölt időpontban a második oltását is.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×