INFORÁDIÓ
2021. március 9. kedd
Fanni, Franciska

simonka györgy

mentelmi jog

felfüggesztés

országgyűlés

Simonka György orosházi jelölt a Fidesz-KDNP Békés megyei országgyűlési képviselőjelöltjeit bemutató sajtótájékoztatón, Békéscsabán 2014. március 4-én.

Reagált Simonka György a mentelmi joga felfüggesztésére

Infostart

Az Országgyűlés hétfőn 174 igen, 1 nem és 1 tartózkodó szavazattal felfüggesztette a fideszes képviselő mentelmi jogát.

Hargitai János (KDNP), a mentelmi bizottság elnöke hétfőn elmondta: a testület egyhangúlag döntött a mentelmi jog felfüggesztését célzó beadványról. Jelezte: közvádas ügyről lévén szó, a bizottság tartotta magát a szokásjoghoz.

A legfőbb ügyész fordult az Országgyűléshez, és vesztegetés hatósági eljárásban bűntett miatt kérte a mentelmi jog felfüggesztését. A legfőbb ügyész beadványában visszatért arra a bűncselekményre, aminek kapcsán az Országgyűlés a mentelmi jogot már felfüggesztette, és költségvetési csalásról szólt - közölte.

Simonka György nem kívánt élni a felszólalás lehetőségével, később a honlapján reagált a döntésre - szúrta ki a hvg.hu. Azt írta, egyetlen egy bűnöző 4 évvel ezelőtti vallomására alapozva adták ki a mentelmi jogát, mely vallomásával ez a szélhámos mentesült a korábban elkövetett bűncselekményeinek felelőssége alól. Hozzátette: "bár kértem a mellékelt levél alapján, hogy jelen lehessek a bizottsági ülésen és megvédhessem magam, ennek ellenére a február 22, 10 órára szóló meghívót csak késve kaphattam meg. Nem követtem el semmilyen bűncselekményt és ahogy eddig is tettem, ezután is mindenben együttműködök a hatóságokkal annak érdekében, hogy mielőbb kiderüljön az igazság".

A fideszes képviselő korábban egy levelet írt a mentelmi bizottságnak, amelyben megjegyzi: amikor 2018-ban, vagyis három évvel korábban kérték a mentelmi joga felfüggesztését, ő maga is arra szavazott, “mert bíztam a tisztességes eljárás alapelvében és bíztam abban, hogy a nyomozást végző Központi Nyomozó Főügyészség pártatlan és tisztességes nyomozás során tisztázza a körülményeket”.

  • Simonka György és 32 társa pere a Fővárosi Törvényszéken kezdődött 2020 januárjában. A kormánypárti politikust és társait bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolják.
  • Az Országgyűlés november 16-án már egyszer szavazott a Békés megyei fideszes parlamenti képviselő mentelmi jogáról és nem függesztették fel: 18 igen, 119 nem és 2 tartózkodás volt a mérleg. Azt az eljárást a bíróság rágalmazás vétsége miatt, magánvádas ügyben kezdeményezte.

Nyitókép: MTI/Rosta Tibor
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018